Siirry pääsisältöön

Sateenkaariseniorit ääneen — Ikääntyminen, hoivapalvelut, matka omaksi itseksi ja aktivismi

 

Kuisma Savisalo & Risto Hartikainen

 

Olen silloin tällöin lukenut mielipidekirjoituksista närkästyneitä kommentteja, kuinka homot jaksavat pitää itseään esillä ja vaatia jatkuvasti itselleen lisää oikeuksia.

Lisää oikeuksia vaaditaan, jotta päästäisiin samaan kuin enemmistö.

Sateenkaariseniorille tämä tarkoittaa turvallista ikääntymistä.

Tarvitsemme sen turvallisen kodin, jossa ei syrjitä, eristetä tai pilkata. - Kuisma, sateenkaariseniori

 

Muistoissa on rankka rikoslaki, jota 1950-luvulla toteutettiin rankalla kädellä meitä homoja vastaan.

Itse laittauduin kaappiin yhteiskunnan paineen alla ja pysyin siellä todella pitkään 90-luvulle. Suljin elämän itseltäni.

Ikääntyneiden palveluissa toivon palvelujen antajien kouluttautuneen tiedoillaan tähän päivään, jotta mekin sateenkaariseniorit voimme viettää turvallisen ja arvokkaan vanhuuden omana itsenämme, sellaisina kuin olemme. - Risto, sateenkaariseniori

 

Sateenkaariseniorit juhlatunnelmissa
KUVA: Sateenkaariseniorit ry, Galleria

  

Kiitos sateenkaariseniorit!

Teillä on paljon tärkeää sanottavaa. Uskon, että ajatuksiinne ja kokemuksiinne paneutumalla voi parhaiten ymmärtää seniorikansalaisten moninaisuutta ja sen huomioimista. Siksi rajasin tästä julkaisusta pois ammatilliset asiantuntijat. Haluan antaa äänen sateenkaarisenioreille itselleen, kertoa: ikääntymisestä, hoivapalveluista, matkasta omaksi itseksi ja aktivismista.

Julkaisu on toteutettu yhteistyössä Sateenkaariseniorit ry:n ja yhdistyksen aktiivien Kuisman sekä Riston kanssa.

Matkamme sateenkaarisenioreiden elämään alkaa kahdella vieraskynästä -kirjoituksella. Kuisma kertoo sateenkaarevien moninaisuudesta ja antaa konkreettisia vinkkejä hoivapalveluihin. Risto nostaa esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kipeän ja rankan historian Suomessa.

Näiden jälkeen pysähdymme tiedon asemalle: tietoa tiivistetysti perustuen linkitettyihin videokertomuksiin ja tietolähteitä. Päätepysäkkinä on kannanotto. Siinä blogin kirjoittaja kuvailee, mistä erityisesti on kiitollinen senioreille ja kuinka huomioida moninaisuutta.

Lopuksi esitetään Normisäätöä-blogin vakiovinkki. Se johdattelee tiedonlähteille, esimerkkinä kuinka toteutettiin tämän julkaisun sisältö.

Tällä tavoin kiitän sateenkaarisenioreita siitä, mitä me kaikki suomalaiset olemme heiltä saaneet. Vastavuoroisesti puolustan heidän oikeuksiaan. Tasa-arvoisuus, yhdenvertaisuus ja inhimillisyys kuuluvat jokaiselle.

 2.10.2022 vietetään ikäihmisten päivää ja 2.–9.10. senioreiden teemaviikkoa.

  • Teemapäivästä ja -viikosta tarkemmin:

Vanhustyön keskusliitto

https://vtkl.fi/tapahtumat/vanhustenviikko

- Hippu, blogin kirjoittaja

 

Kuulun sekä sukupuoli- että seksuaalivähemmistöön, ja lisänä on tämä seniori-identiteetti – VIERASKYNÄSTÄ

TEKSTI: Kuisma Savisalo

Esittäydyn usein Sateenkaarisenioriksi, koska se kertoo jo suuren osan identiteetistäni. Silloin tällöin tietysti nimitän itseäni vanhaksi homoksi. Muunsukupuolinen transmaskuliini, joka on osuvin identiteetin kuvauksena, on useimmille terminä vieras. Kuulun sekä sukupuoli- että seksuaalivähemmistöön, ja lisänä on tämä seniori-identiteetti.

Koko elämän kestänyt muutos tavallisesta pikkutytöstä tähän, mitä olen nyt 67-vuotiaana, hämmästyttää ja ilahduttaa joka päivä. En tiedä kuinka usein sukupuoli-identiteetti selviää vasta seniori-ikäisenä, mutta ei kai iällä ole niin suurta merkitystä. Tässä kuitenkin olen suuren muutoksen keskellä, muutos naisoletetusta transmaskuliiniksi on ollut yksi parhaista asioista elämässäni.

 

Kuisma Savisalo
KUVA: Kuisma Savisalo
 

Sateenkaariseniorina näen ikääntyvien senioreiden elämän muuttuneen paremmaksi vuosien mittaan. Asenteiden muutos tarkoittaa niinkin pientä asiaa kuin senioriryhmän kokoontumisten mahdollisuutta kaupungin palvelukeskuksissa. Kahden palvelukeskuksen suorittama Sateenkaarisertifikaatti kertoo henkilökunnan ymmärtävän meitä ja kohtaavan meidät samoin kuin he kohtaavat muut palvelukeskuksien asiakkaat. Silti on vielä tarvetta korjata vanhoja asenteita ja toimintatapoja.

Ikääntyville suunnattujen palvelujen piiriin päätyminen huolestuttaa monia. Millaista on asua palvelutalossa, jossa asenteet ovat syrjiviä. Hoivakoti muistisairaille, jossa ei tunnisteta sateenkaariseniorin, transvestiitin tai transihmisen erityisyyttä, tuntuu myös pelottavalta vaihtoehdolta. En usko, että kukaan meistä sateenkaarisenioreista haluaa mitään, mitä ei tarjottaisi kaikille palveluiden piiriin tuleville.

Vaikka meillä on nämä erityispiirteemme, olemme samassa tilanteessa kuin kaikki ikääntyvät kansalaiset.

Tarvitsemme sen turvallisen kodin, jossa ei syrjitä, eristetä tai pilkata. Tarvitsemme kodin, jossa Pentti saa pukeutua mekkoon, ja Maija ja Liisa saavat asua samassa huoneessa ja saavat pitää toisiaan kädestä. Henkilökunta on koulutettu kaikkien eri vähemmistöjen kohtaamiseen ja osaa tasoittaa mahdolliset ongelmakohdat. Ei tuo tunnu suurelta vaatimukselta.

 

KIRJOITTAJAN ESITTELY

Kuisma Savisalo

  • Olen 67-vuotias muunsukupuolinen transmaskuliini. Teen vapaaehtoistyötä Setassa, Smokissa ja Pääkaupungin Turvakodissa. Ohjaan kahta Sateenkaarisenioriryhmää ja olen kokemuskouluttaja. Harrastan musiikkia, kuunnellen ja soittaen aktiivisesti. Minulla on 5 aikuista lasta ja kaksi lapsenlasta. Perheeseeni kuuluu myös puolisoni, muunsukupuolinen transmaskuliini, ja hänen 13 ja 16 -vuotiaat lapsensa.
  • Kuisman elämästä lisää:

https://www.etlehti.fi/artikkeli/ihmiset/muunsukupuolinen-kuisma-heikkila-64-vaikeinta-oli-kertoa-lapsille

”Muunsukupuolinen Kuisma Heikkilä , 64: "Vaikeinta oli kertoa lapsille"”, ET, Jenna Parmala, 24.1.2020.

 

Ihan elomme loppuun asti kannamme mukanamme meidän vähemmistöjen historiaa, joka siksi ehdottomasti huomioitava – VIERASKYNÄSTÄ

TEKSTI: Risto Hartikainen

Olen kahteen vähemmistöön kuuluvana ylpeästi sateenkaariseniori. Ikääntymiseni mukaan olen eläkkeelle päässyt seniori-aktivisti, jonka isona asiana on tulla näkyväksi sateenkaariseniorina. Uskon, että palveluissa meille eläkeläisille on moninaisuus ehdottomasti mukana. Huomioon ottavana osana on ehdottomasti mukana meidän vähemmistöjen historia, jota kannamme mukanamme ihan elomme loppuun.

Historiamme on itselleni voimavaroja tuomana osa minua. Muistoissa on rankka rikoslaki, jota 1950-luvulla toteutettiin rankalla kädellä meitä homoja vastaan. Muistoissa on yli 1000 miehen vankilareissut, kiinnijäätyään homoseksuaalisista teoista. Tuhoten ko. miesten elämän täysin. Kuinka he selvisivät vai selvisivätkö he 2 v. vankeudesta ja häpeästä.

Itse laittauduin kaappiin yhteiskunnan paineen alla ja pysyin siellä todella pitkään 90-luvulle. Suljin elämän itseltäni. Elämäni alkoi vasta kaapista tuloni jälkeen uudelleen, rakkauden astuessa mukaan matkaan.

Toinen vähemmistöön kuuluminen on hiv-positiivisuus, joka 1996 astui matkaan saatuani hiv-tartunnan "hymyssä suin nautinnolla". En sitä odottanut, koska koin itseni vastuulliseksi itsestäni, mutta jollain tavalla kuitenkin odotin sitä seksistä nauttien.

Minun onneksi kävi se, että tartunnan saannin aikaan myös lääkkeet kehittyivät toimiviksi virusta vastaan, estäen niiden jakautumisen ja ohjaten virukset kehooni piiloon. Nyt syön päivittäin pillerit virukseen ja sen tulee tapahtua ihan loppuun asti. Virus on veressäni määrältään sen verran vähässä muodossa, etten pysty lääkityksen ansiosta edes tartuttamaan ketään, vaikka harrastaisin suojaamatonta seksiä. Hiv on muuntautunut krooniseksi taudiksi.

Ikääntyneiden palveluissa toivon palvelujen antajien kouluttautuneen tiedoillaan tähän päivään, jotta mekin sateenkaariseniorit voimme viettää turvallisen ja arvokkaan vanhuuden omana itsenämme, sellaisina kuin olemme.

 

Risto Hartikainen Sateenkaariseniorit ry
KUVA: Risto Hartikainen


KIRJOITTAJAN ESITTELY

Risto Hartikainen

  • Eläkeläinen, entinen ratsastuksenopettaja

Sateenkaariseniori-aktivisti

Sateenkaariseniorit ry:n puheenjohtaja

Setan hallituksen jäsen

Setan kokemuskouluttaja

  • Riston tarinasta tarkemmin:

https://yle.fi/aihe/a/20-10002360?fbclid=IwAR3K-nUDk_YSh_Ckt72bAImssX7IbZ6TqLWw6_TFg_I6iJedfVjlqxz3c8U

"Risto Hartikainen pelkää joutuvansa takaisin kaappiin – "Jos tämä unohtuu, mitä jää jäljelle?"", Yle, Kaisa Alenius, 22.3.2022.

 

Moninaiset sateenkaarevat tehneet matkaa omaksi itsekseen, taistellen oikeuksista ja palveluista - vuosikymmenten ajan

 

Sateenkaariseniorit oikeudet vaikuttaminen
KUVA: Sateenkaariseniorit ry, Galleria

Matka omaksi itseksi sekä taistelut: oikeudet, palvelut, yleinen hyväksyntä ja tietoisuuden lisääminen - jopa vuosikymmenten ajan

  • Yhteiskunta, kanssaihmiset, lainsäädäntö, lääketiede ja kirkko
  • Häpeä, stigmatisointi, syrjintä, kriminalisointi, patologisointi, sateenkaarevien vaikeudet ja mahdottomuudet kirkossa ja kirkon työntekijänä
  • Seksuaalivähemmistöjen oikeudet kehittyneet ensin, sitten transihmisten ja nyt tiedostettu sukupuolten moninaisuus, muunsukupuoliset
  • Vertaiset: esikuvat, tieto, tuki ja vertaisuus
  • Järjestötoiminta: tuki, tieto, palvelut, vertaiset, yhteisöllisyys, vaikuttaminen ja muu toiminta, kuten juhlat ja seminaarit
  • Kaapista ulostulo, toistuvasti:

Mitä muut ihmiset ajattelevat, sanovat ja tekevät?

  • => Hyväksynnän saaminen, voimaantuminen, kohu, hylätyksi tuleminen ja ulossulkeminen
  • => Lähipiirissä, työelämässä, vapaa-ajalla, tuntemattomillekin, julkisesti ja julkisuudessa
  • => Ei ole pakko, saa olla kaapissakin, eikä kaikkien tarvitse tehdä aktivismia
  • Moninaisuus myös sateenkaariyhteisöissä: Transihmiset miettineet, tulenko hyväksytyksi ja ymmärretäänkö, että olen trans mutta en ole homo
  • Oikeuksien edistäminen ja palveluiden saatavuus ollut paljolti vähemmistön omasta toiminnasta kiinni; vaatinut aktiivisuutta, rohkeutta, resursseja ym.

Lähteenä sateenkaarihistoria Suomessa, senioreiden elettyinä kokemuksina ja kertomana, Setan videot:

  • "Omana itsenäni: sateenkaarihistoriikki osa 2"

https://youtu.be/h7VYy1Te8xc

  • "Seta 45 vuotta: Pieni sateenkaarihistoriikki"

https://youtu.be/vm3f-Mj7o5I

Yksityiskohtaisemmin historiasta:

https://seta.fi/ihmisoikeudet/sateenkaarihistoria-suomessa/

 

Sateenkaariseniorit mediassa
KUVA: Sateenkaariseniorit ry, Galleria

 

Sateenkaarevien moninaisuus - neljä oleellista asiaa

  1. Seniori sukupuolivähemmistöä
  2. Seniorin puoliso tai kumppani voi olla sukupuolivähemmistöä tai muuten erilainen kuin vallitsevat sukupuoli-stereotypiat ja -normit 
  3. Sukupuolivähemmistöön kuuluva seniori voi kuulua myös seksuaalivähemmistöön 
  4. Henkilökuntakin voi olla sateenkaarevaa, tärkeää tämän näkyväksi tekeminen

Ensimmäiset kolme kohtaa tulevat esiin senioreiden kertomana Setan julkaisemissa videoissa. Oleellista on tiedostaa myös perheiden ja suhteiden moninaisuus. Monet pohtivat: Saako olla yhdessä vai erotetaanko? Näinkin surullisesti, kun joillekin käy.

Neljäs kohta perustuu kirjoittajan opinnoissaan lukemaan. Tutkimusten mukaan jo rekrytoitaessa henkilökuntaa on merkitystä, että esihenkilöiden vähemmistöön kuuluminen tuodaan esiin. Se lisää luottamusta ko. tahon inklusiivisuuteen ja siksi rohkaisee vähemmistöihin kuuluviakin hakemaan työpaikkaa. Tämä vaikuttaa suoraan siihen, kuinka moninaista henkilökuntaa työskentelee ko. paikassa.

Lähteenä "Yhdenvertainen vanhuus: Haluaisin pystyä kertomaan -" / Setan videosarjasta:

  • Traileri

https://youtu.be/2X5mhz9h3IE

  • Thea ja Gitta

https://youtu.be/aJyD9rd4XK0

  • Eveliina

https://youtu.be/bO158WgJQnI

  • Leena ja Jaana

https://youtu.be/zxk_ZxSk6zU

 

Tietolähteet

Kokemusasiantuntijat

  • "Kauan eläköön sateenkaarikansa!", Pilke, 2/2021, s. 24–33.

https://bit.ly/2Uh52he

  • "Naismaisuuden häpeästä naisellisuuden iloon - VIERASKYNÄSTÄ", Anukatariina (DwC ry), Normisäätöä-blogin julkaisussa

https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2022/03/transihmisten-representaatio-nain.html

Sateenkaarisenioreiden yhdistys

KUVA: Sateenkaariseniorit ry, Galleria

  • Sateenkaariseniorit ry

https://sateenkaariseniorit.yhdistysavain.fi/

  • Tietoa ammattilaisille ja kirje päättäjille

https://sateenkaariseniorit.yhdistysavain.fi/kirje-paatajille/

Sateenkaari-sertifiointi hoivapalveluissa

  • "Thea Hakokorpi toivoo saavansa mekon päälleen myös palvelutalossa – Sateenkaarisertifikaatti takaa, ettei hoitaja sano "älä sinä höpsi"", Yle, Saga Mannila, 29.6.2018.

https://yle.fi/uutiset/3-10278064

  • "Suomen ensimmäiset sateenkaarisertifikaatit myönnetään Kampin ja Kinaporin palvelukeskuksille", Seta, 11.10.2019.

https://seta.fi/2019/10/11/suomen-ensimmaiset-sateenkaarisertifikaatit-myonnetaan-kampin-ja-kinaporin-palvelukeskuksille/

Sukupuolivähemmistöjen aktivismia

  • Dreamwear Club DwC ry:n historiikki

https://07e281e0-6f83-4c90-8251-7d7054ba5bc3.filesusr.com/ugd/ee66a1_41837f73cae648aab471d0b56e98b034.pdf

  • Historiikista tiedote, 22.11.2021

https://www.dreamwearclub.net/post/dreamwear-club-dwc-ry-25-vuotta-historiikki-julkaistu

 

Hipun kiitokset senioreille ja ajatuksia moninaisuuden kunnioittamisesta

#sateenkaariseniorit

Kiitos teille edelläkävijöille!

Tällaisesta maailmasta ja yhteiskunnasta, jossa nyt saamme elää ja tehdä aktivismia.

Valmista ja täydellistä ei ole, ei nyt eikä välttämättä koskaan.

Mutta polku on raivattu!

Mekko päälle,

korkkarit jalkaan

ja punaa huuliin/kynsiin!

Aina kun näin toivotaan.

Ei ole liikaa ja extra-palveluita pyydetty,

kun eihän täällä ole tapana alastikaan kulkea.

Kestääkö mekon pukeminen kauemmin kuin housujen?

Eivätkö "mummotkaan" saa vähän laittautua ja siihen tarvittaessa pientä avustusta?

Kunnioitetaan ja arvostetaan yksilöllisyyttä.

Käytetään jokaisesta itse valittuja nimiä ja nimityksiä.

Puretaan kaksijakoisia sukupuolinormeja.

Sallitaan ja mahdollistetaan myös ei-binäärinen pukeutuminen, muu ulkoinen olemus ja sukupuolen ilmaiseminen.

Nyt kun maailma alkaa sen muillekin sallia.

Vähintä mitä jokainen sateenkaariseniorikin ansaitsee,

on inhimillinen kohtelu ja mahdollisuus elää omana itsenään.

Saada kokea se hetki, miltä tuntuu olla:

Se kokonainen minä.

Hän, josta ehkä koko elämänsä on vain salaa yksin haaveillut.

Tänään, ei vielä ole liian myöhäistä.

Mutta huomisesta, kukaan ei tiedä.

 

VINKIT: 1 Polkuja tietoon

Verkostojen hyödyntäminen ja kohderyhmältä kysyminen

Kun haluat antaa äänen jollekin tietylle ryhmälle, suosittelen hyödyntämään verkostoja ja ottamaan rohkeasti yhteyttä suoraan kohderyhmään.

Tämä julkaisu toteutettiin niin, että ensin ideoista pyysin palautetta tutulta konkarilta. Sen jälkeen kysyin tutulta seniorilta, haluaisiko hän kirjoittaa kokemustekstin. Kolmanneksi otin yhteyttä sateenkaarisenioreiden yhdistykseen, puheenjohtajaan Ristoon.

Editoitu 7.4.2023

Väliotsikkojen muotoilu uuden teeman mukaiseksi.

Suosituimmat julkaisut

Taistelua olemassaolosta ja yhteiskunnan jäsenyydestä

BLOGI JA KIRJOITTAJA.  Ensimmäinen julkaisu blogissa. Sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärinen ja sukupuolinormit. Olet ihmisten ympäröimänä, etkä tule nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenäsi. Sinusta tuntuu: En ole mitään enkä kuulu mihinkään. Minkälaista on elää ei-binäärisenä ihmisenä? Kun yhteiskunnassa vaikuttaa vahvasti sukupuolinormatiivisuus: binäärisyys eli kaksijakoisuus ja cis-normi. KUVASSA TEKSTI: "Respect my existence or expect my resistance" // VAPAASTI SUOMENNETTUNA "kunnioita olemassaoloani tai varaudu vastarintaani". TEKSTI / KANTAAOTTAVA TARRA KATUPYLVÄÄSSÄ Elän enemmän ja vähemmän avoimesti omana itsenäni, ei-binäärisenä ihmisenä ja tarkemmin muunsukupuolisena. Kokemukseni ovat ristiriitaisia. Ensin olet äärimmäisen onnellinen, kun vihdoin löysit itsesi. Sait vastauksen, kuka olet sukupuoli-identiteetiltäsi. Mutta sitten sinulle sanotaan, ettei sinua edes ole olemassa. Yllättäen pitäisikin jaksaa taistella. Minun täytyisi todistella oikeutusta ol

Olen myöhäisherännyt muunsukupuolinen – Tietoa niukasti ja sukupuolinormit kaksijakoiset

MATKALLA MINUKSI, Julkaisu: 3. Ensimmäinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2021/07/sina-pieni-urhea-ihminen-omakuvan.html Toinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2022/04/nain-minusta-tuli-hippu-itse-valittu.html   KUVA: Hipun kuva-arkisto Tuntui valtavan helpottuneelta löytää muunsukupuolisuus. Siihen ”lokeroon” sopivat varmasti kaikki kokemukseni. Ristiriitaisuudet ovat ymmärrettäviä. Voin samaistua muunsukupuolisten kokemuksiin sekä elämäntarinoihin identiteetin löytämisestä. Minullakin on siis sukupuoli! Sen löytäminen vain oli pitkä ja mutkikas matka.   Minun oli vaikea ymmärtää ja hahmottaa sukupuoli-identiteettiäni johtuen kahdesta syystä. Ensinnäkin olen kasvanut ja elänyt kaksijakoisessa maailmassa, jossa on ainoastaan naisia ja miehiä. Siksi pohdin sitäkin, olenko minä sittenkin mies. Toinen on se, että sukupuoliin liittyvät kokemukseni ovat niin moniulotteisia. Useinhan sukupuoli-identiteetti esitetään koostuvan osa-alu