Toisaalla translain uudistuksia juhlittaisiin yhdessä edistysaskeleina. Meillä esitettyjä muutoksia vastustettiin eduskunnassa niin ala-arvoisesti, että pääministeri pyysi anteeksi transihmisiltä. Miten voi "yhteiskunta" julkisesti puhua noin, omista kansalaisistaan?
Häpäisevillä ja epäinhimillistävillä puheilla: estetään transihmisten mahdollisuuksia iloita edistyksestä ja kokea yhteiskunnallista osallisuutta. Lue tästä, miksi vastustaminen surettaa. Osallistu keskusteluun, ohjeet lopussa, VINKIT: 2 Marginaalista keskiöön.
KUVA: Hipun FB-postaus 24.1. teksti. |
Voidaanko iloita, osallistua ja luottaa yhteiskuntaan?
Rohjetaanko edelleen olla ylpeästi kokonainen minä? Jos vihdoin voisi olla inhimillisin ehdoin virallisesti oikeaa sukupuolta, on surullista jos:
- transihmiset eivät uskalla näyttää tyytyväisyyttään
- transprosessiin lähtemiseen on kehittynyt uusia sosiaalisia kynnyksiä
Translain uudistaminen on merkityksellistä myös yhteiskunnallisesti. On erittäin surullista, että itseään koskevaan lakihankkeeseen kaikki transihmiset eivät pysty osallistumaan. Jokaisella tulee rajansa vastaan sietää disinformaatiota ja transfobiaa.
Miltä sinusta tuntuisi, kun sukupuolesi rinnastetaan pilvenpiirtäjään ja oikeutesi rakennuslupaan? Joku voisi nauraa, "huono vitsi". Itselläni tuli kyyneleet silmiin, koska tämä elottomiin esineisiin rinnastaminen näkyy jälleen myös some-keskusteluissa. Kansanedustajan vaikutusvaltaisesta asemasta käsin ei todellakaan pitäisi näyttää mallia ja yllyttää.
Translain uudistamista vastustavat argumentit sisältävät: virheellisiä väitteitä, halventavina vanhentuneita ilmaisuja sekä huolella ja vakaumuksella verhottua transvastaisuutta. Kun yhteiskunta puhuu sinusta rumasti, miten voit uskoa siitä hyvää? On surullista, jos näillä puheilla heikennetään luottamusta yhteiskuntaan ja yhteiskunnallisiin toimijoihin.
Tulevatko voimaannuttavat sanat kuulluiksi?
Surullisinta on se, että myös voimaannuttavat sanat voivat jäädä kuulematta. Transihmisiä voimaannuttavat liittolaisuus, tieto ja näkyväksi tekeminen. Ensimmäisessä käsittelyssä 24.1.2023 toivoin mahdollisimman monen kuulleen seuraavat puheenvuorot.
- Ilmari Nurminen, sd. (19.08)
vastustavia kommentteja, - - - monet näistä sanomisista varmasti satuttavat näitä transihmisiä aika kovasti
huomioitaisiin tämän asian arkaluontoisuus ja herkkyys
erityisesti näitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat olleet meidän yhteiskunnassa hyvin heikossa asemassa
ja pitkään eivät ole omanneet samoja oikeuksia kuin mitkä on täällä käsittääkseni meillä kaikilla.
- Saara Hyrkkö, vihr. (19.48)
Haluan todeta kaikille keskustelua seuraaville transihmisille, muunsukupuolisille, intersukupuoliselle ja muille sukupuolivähemmistöön kuuluville,
että en hyväksy sellaista puhetta, jossa teitä leimataan ja vähätellään ja jossa olemassaolonne kyseenalaistetaan.
Se ei tarkoita keskustelun suitsimista tai kieltämistä, etteikö huolia saisi tuoda esiin.
- Merja Kyllönen, vas. (19.52)
Sinä saat olla sinä, saat olla juuri se, kuka olet.
Mutta se, mikä on ehkä kaikkein surullisinta, on se, että tässä salissa on synnytetty myöskin mielikuva, että transihmiset olisivat ihmisiä, jotka vaihtaisivat mielipidettään ja näkemystään omasta sukupuolestaan vuoden välein.
Minun mielestäni se on halventavaa.
Se on tässä talossa, se on tässä salissa synnytetty ajatus, joka on kompromissin vuoksi pitänyt laittaa sinne lainsäädäntöön.
Lähde: Pöytäkirja istunnosta, PTK 154/2022/6 vp
Lue lisää transihmisten kokemuksia translaki-keskusteluista
💜 Voimahaleja kaikille transihmisille ja heidän läheisilleen. Tietoa tukea tarjoavista järjestöistä löytyy alla olevista julkaisuista.
Mutta se (on eri asia), että vääräksi tiedettyä tietoa lähdetään syöttämään tarkoituksenmukaisesti ja millaista kieltä meistä transihmisistä käytetään.
Hän olisi toivonut, että myös eduskunnan puhehenkilö olisi rajoittanut keskustelun sävyä.
- "Transtaustainen Tanja von Knorring kertoo, miltä on tuntunut kuunnella keskustelua translaista: Olen väsynyt kuulemaan asiattomuuksia'", Yle, 27.1.2023.
VINKIT: 2 Marginaalista keskiöön
Minkälaisia ajatuksia tämä julkaisu herätti?
- Osallistu keskusteluun kommentoimalla julkaisua,
- kirjautuneena google-tunnuksillasi.
Editoitu 31.1.2023 19.30
KUVA vaihdettu, jotta se näkyy.
Editoitu 7.4.2023
Kuvan kokoa muutettu.
Blogin kirjoittajalta / Julkaisusta fiiliksiä eduskunnan translain keskusteluista.
VastaaPoista❔Minkälaisia ajatuksia tämä julkaisu herätti?
Osallistu keskusteluun kommentoimalla julkaisua.