Siirry pääsisältöön

Miksi translain vastustaminen eduskunnassa tekee surulliseksi?

Toisaalla translain uudistuksia juhlittaisiin yhdessä edistysaskeleina. Meillä esitettyjä muutoksia vastustettiin eduskunnassa niin ala-arvoisesti, että pääministeri pyysi anteeksi transihmisiltä. Miten voi "yhteiskunta" julkisesti puhua noin, omista kansalaisistaan?

Häpäisevillä ja epäinhimillistävillä puheilla: estetään transihmisten mahdollisuuksia iloita edistyksestä ja kokea yhteiskunnallista osallisuutta. Lue tästä, miksi vastustaminen surettaa. Osallistu keskusteluun, ohjeet lopussa, VINKIT: 2 Marginaalista keskiöön.


Hipun fiilikset eduskunnan translain keskustelusta.

KUVA: Hipun FB-postaus 24.1. teksti.

Voidaanko iloita, osallistua ja luottaa yhteiskuntaan?

Rohjetaanko edelleen olla ylpeästi kokonainen minä? Jos vihdoin voisi olla inhimillisin ehdoin virallisesti oikeaa sukupuolta, on surullista jos:

  • transihmiset eivät uskalla näyttää tyytyväisyyttään

  • transprosessiin lähtemiseen on kehittynyt uusia sosiaalisia kynnyksiä

Translain uudistaminen on merkityksellistä myös yhteiskunnallisesti. On erittäin surullista, että itseään koskevaan lakihankkeeseen kaikki transihmiset eivät pysty osallistumaan. Jokaisella tulee rajansa vastaan sietää disinformaatiota ja transfobiaa.

Miltä sinusta tuntuisi, kun sukupuolesi rinnastetaan pilvenpiirtäjään ja oikeutesi rakennuslupaan? Joku voisi nauraa, "huono vitsi". Itselläni tuli kyyneleet silmiin, koska tämä elottomiin esineisiin rinnastaminen näkyy jälleen myös some-keskusteluissa. Kansanedustajan vaikutusvaltaisesta asemasta käsin ei todellakaan pitäisi näyttää mallia ja yllyttää.

Translain uudistamista vastustavat argumentit sisältävät: virheellisiä väitteitä, halventavina vanhentuneita ilmaisuja sekä huolella ja vakaumuksella verhottua transvastaisuutta. Kun yhteiskunta puhuu sinusta rumasti, miten voit uskoa siitä hyvää? On surullista, jos näillä puheilla heikennetään luottamusta yhteiskuntaan ja yhteiskunnallisiin toimijoihin.

Tulevatko voimaannuttavat sanat kuulluiksi?

Surullisinta on se, että myös voimaannuttavat sanat voivat jäädä kuulematta. Transihmisiä voimaannuttavat liittolaisuus, tieto ja näkyväksi tekeminen. Ensimmäisessä käsittelyssä 24.1.2023 toivoin mahdollisimman monen kuulleen seuraavat puheenvuorot.

  • Ilmari Nurminen, sd. (19.08)

vastustavia kommentteja, - - - monet näistä sanomisista varmasti satuttavat näitä transihmisiä aika kovasti

huomioitaisiin tämän asian arkaluontoisuus ja herkkyys

erityisesti näitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat olleet meidän yhteiskunnassa hyvin heikossa asemassa 

ja pitkään eivät ole omanneet samoja oikeuksia kuin mitkä on täällä käsittääkseni meillä kaikilla.

  • Saara Hyrkkö, vihr. (19.48)

Haluan todeta kaikille keskustelua seuraaville transihmisille, muunsukupuolisille, intersukupuoliselle ja muille sukupuolivähemmistöön kuuluville,

että en hyväksy sellaista puhetta, jossa teitä leimataan ja vähätellään ja jossa olemassaolonne kyseenalaistetaan. 

Se ei tarkoita keskustelun suitsimista tai kieltämistä, etteikö huolia saisi tuoda esiin.

  •  Merja Kyllönen, vas. (19.52)
Sinä saat olla sinä, saat olla juuri se, kuka olet.
Mutta se, mikä on ehkä kaikkein surullisinta, on se, että tässä salissa on synnytetty myöskin mielikuva, että transihmiset olisivat ihmisiä, jotka vaihtaisivat mielipidettään ja näkemystään omasta sukupuolestaan vuoden välein.

Minun mielestäni se on halventavaa.

Se on tässä talossa, se on tässä salissa synnytetty ajatus, joka on kompromissin vuoksi pitänyt laittaa sinne lainsäädäntöön.

Lähde: Pöytäkirja istunnosta, PTK 154/2022/6 vp

Lue lisää transihmisten kokemuksia translaki-keskusteluista

💜 Voimahaleja kaikille transihmisille ja heidän läheisilleen. Tietoa tukea tarjoavista järjestöistä löytyy alla olevista julkaisuista.

Mutta se (on eri asia), että vääräksi tiedettyä tietoa lähdetään syöttämään tarkoituksenmukaisesti ja millaista kieltä meistä transihmisistä käytetään.

Hän olisi toivonut, että myös eduskunnan puhehenkilö olisi rajoittanut keskustelun sävyä.

VINKIT: 2 Marginaalista keskiöön

Minkälaisia ajatuksia tämä julkaisu herätti?

  • Osallistu keskusteluun kommentoimalla julkaisua,
  • kirjautuneena google-tunnuksillasi.


Editoitu 31.1.2023 19.30

KUVA vaihdettu, jotta se näkyy.

Editoitu 7.4.2023

Kuvan kokoa muutettu.

Kommentit

  1. Blogin kirjoittajalta / Julkaisusta fiiliksiä eduskunnan translain keskusteluista.

    ❔Minkälaisia ajatuksia tämä julkaisu herätti?
    Osallistu keskusteluun kommentoimalla julkaisua.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

KOMMENTTIEN OHJEISTUS

☆ Voit käydä keskustelua julkaisun aiheesta.
☆ Esittää mieleen nousseita kysymyksiä.
☆ Antaa rakentavaa palautetta kirjoittajalle.
☆ Esittää toiveita ja juttuideoita.

☆ Kommentoida voit:
1. kirjautuneena google-tilillesi
2. anonyymisti
3. nimellä/URL-osoite

☆ Kommentit näkyvät julkaisuissa, kun blogin ylläpitäjä on hyväksynyt ne.

☆ Blogin kirjoittaja osallistuu keskusteluun mahdollisuuksiensa mukaan.

Suosituimmat julkaisut

Taistelua olemassaolosta ja yhteiskunnan jäsenyydestä

BLOGI JA KIRJOITTAJA.  Ensimmäinen julkaisu blogissa. Sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärinen ja sukupuolinormit. Olet ihmisten ympäröimänä, etkä tule nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenäsi. Sinusta tuntuu: En ole mitään enkä kuulu mihinkään. Minkälaista on elää ei-binäärisenä ihmisenä? Kun yhteiskunnassa vaikuttaa vahvasti sukupuolinormatiivisuus: binäärisyys eli kaksijakoisuus ja cis-normi. KUVASSA TEKSTI: "Respect my existence or expect my resistance" // VAPAASTI SUOMENNETTUNA "kunnioita olemassaoloani tai varaudu vastarintaani". TEKSTI / KANTAAOTTAVA TARRA KATUPYLVÄÄSSÄ Elän enemmän ja vähemmän avoimesti omana itsenäni, ei-binäärisenä ihmisenä ja tarkemmin muunsukupuolisena. Kokemukseni ovat ristiriitaisia. Ensin olet äärimmäisen onnellinen, kun vihdoin löysit itsesi. Sait vastauksen, kuka olet sukupuoli-identiteetiltäsi. Mutta sitten sinulle sanotaan, ettei sinua edes ole olemassa. Yllättäen pitäisikin jaksaa taistella. Minun täytyisi todistella oikeutusta ol

Sateenkaariseniorit ääneen — Ikääntyminen, hoivapalvelut, matka omaksi itseksi ja aktivismi

  Yhteistyössä: Sateenkaariseniorit ry,   Kuisma Savisalo & Risto Hartikainen   Olen silloin tällöin lukenut mielipidekirjoituksista närkästyneitä kommentteja, kuinka homot jaksavat pitää itseään esillä ja vaatia jatkuvasti itselleen lisää oikeuksia. Lisää oikeuksia vaaditaan, jotta päästäisiin samaan kuin enemmistö. Sateenkaariseniorille tämä tarkoittaa turvallista ikääntymistä. Tarvitsemme sen turvallisen kodin, jossa ei syrjitä, eristetä tai pilkata. - Kuisma, sateenkaariseniori   Muistoissa on rankka rikoslaki, jota 1950-luvulla toteutettiin rankalla kädellä meitä homoja vastaan. Itse laittauduin kaappiin yhteiskunnan paineen alla ja pysyin siellä todella pitkään 90-luvulle. Suljin elämän itseltäni. Ikääntyneiden palveluissa toivon palvelujen antajien kouluttautuneen tiedoillaan tähän päivään, jotta mekin sateenkaariseniorit voimme viettää turvallisen ja arvokkaan vanhuuden omana itsenämme, sellaisina kuin olemme. - Risto, sateenkaariseniori   KUVA: Sateenka

Olen myöhäisherännyt muunsukupuolinen – Tietoa niukasti ja sukupuolinormit kaksijakoiset

MATKALLA MINUKSI, Julkaisu: 3. Ensimmäinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2021/07/sina-pieni-urhea-ihminen-omakuvan.html Toinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2022/04/nain-minusta-tuli-hippu-itse-valittu.html   KUVA: Hipun kuva-arkisto Tuntui valtavan helpottuneelta löytää muunsukupuolisuus. Siihen ”lokeroon” sopivat varmasti kaikki kokemukseni. Ristiriitaisuudet ovat ymmärrettäviä. Voin samaistua muunsukupuolisten kokemuksiin sekä elämäntarinoihin identiteetin löytämisestä. Minullakin on siis sukupuoli! Sen löytäminen vain oli pitkä ja mutkikas matka.   Minun oli vaikea ymmärtää ja hahmottaa sukupuoli-identiteettiäni johtuen kahdesta syystä. Ensinnäkin olen kasvanut ja elänyt kaksijakoisessa maailmassa, jossa on ainoastaan naisia ja miehiä. Siksi pohdin sitäkin, olenko minä sittenkin mies. Toinen on se, että sukupuoliin liittyvät kokemukseni ovat niin moniulotteisia. Useinhan sukupuoli-identiteetti esitetään koostuvan osa-alu