Siirry pääsisältöön

Normisäätöä? – Blogin tarkoitus

Sivua päivitetty (22.2.2023)

"Normisäätöä tarvitaan yhteiskunnassa, jotta ei-binääristen ihmisten oikeudet ja yhdenvertaisuus toteutuisivat. Tätä edistämään pyrkii Normisäätöä-blogi.

☆ Lue ja jaa: Vaikuttamiseen helpot vinkit ja innostavat esimerkit | Myöhäisheränneen muunsukupuolisen tarina | Kannanotot | Vieraskynät | Tutkittu yhteiskuntatieteellinen tieto.

☆ Osallistu keskusteluun kommentoimalla.

Julkaisuja kirjoittaa Hippu: pitkän linjan kansalaisaktivisti, yhteiskuntatieteiden opiskelija ja sukupuoleltaan ei-binäärinen."

  • Blogin kuvaus, joka on päivitetty 2023 helmikuussa.

Miksi tarvitaan normisäätöä?

Miksi tarvitaan normisäätöä? 1. Normisäätöä-blogi. 2. Suomalainen yhteiskunta. 3. Transihmisten oikeudet. 4. Yhteiskunnallinen ja poliittinen vaikuttaminen.

KUVA: Normisäädön tarpeen 4 syytä

Normisäätöä-blogi

Ihmiset saattavat haluta osallistua yhteiskunnalliseen ja poliittiseen vaikuttamiseen, mutta eivät välttämättä keksi miten. Blogin kirjoittaja Hippu on päässyt mukaan monenlaisiin projekteihin.

Siksi kerron erittäin mielelläni, miten olen sekä päätynyt että hakemalla ja itse kysymällä päässyt osallistumaan ja toteuttamaan visioitani.

  • Kannustaa ja inspiroida ihmisiä: yhteiskunnalliseen ja poliittiseen vaikuttamiseen.
  • Jakaa: henkilökohtaisia kokemuksia, vinkkejä vaikuttamiseen ja tutkittua tietoa.
  • Pyrkimyksenä vastata: yhteiskunnalliset haasteet ja vaikuttamisen tarpeet.

Sisältönä:

  • Innostavat esimerkit vaikuttamisesta perustuvat kirjoittajan omiin kokemuksiin sekä vieraskyninä myös muiden kokemuksia.
  • Myöhäisheränneen muunsukupuolisen tarina julkaistaan jatkuvana sarjana, otsakkeella Matkalla minuksi. Kirjoittaja uskoo oman tarinansa kertomisen sekä antavan vertaiskokemuksia että auttavan ymmärtämään sukupuoli-identiteetin ei-binäärisyyttä. Sisällön keskeiset teemat ovat sukupuolen pohtiminen ja transprosessi, mm. sukupuolen korjaus.
  • Kannanotoilla osallistutaan julkiseen keskusteluun sekä jaetaan kokemuksia ihmisoikeusaktivistina.
  • Vieraskynillä laajennetaan osaamista ja annetaan ääni heille, keitä kyseinen asia koskee.
  • Yhteiskuntatieteellinen tutkittu tieto, koska se on kirjoittajan omaa alaa.
  • VINKIT: 1 Polkuja tietoon / 2 Marginaalista keskiöön, jokaisen julkaisun lopussa jaetaan vinkki, joko tiedon löytämisestä tai vaikuttamisen mahdollisuuksista, osa vinkeistä rohkaisee yhteiseen keskusteluun kommentoimalla julkaisua.

Lue lisää Normisäätöä-blogin perustamisesta.

Suomalainen yhteiskunta
  • Edelleen vahvasti ja normatiivisesti kaksijakoisesti sukupuolittunut
  • Lainsäädäntö, arkiset tilanteet ja vakiintuneet käytännöt
  • => Ei-binääriset ihmiset näkymättömiä ja lainsäädännön näkökulmasta eivät ole olemassa.
  • => Tarvitaan normisäätöä, jolla tarkoitetaan vaikuttamista ja muutoksia vallitseviin normeihin. Virallisia normeja ovat esimerkiksi lainsäädäntö ja hoitosuositukset. Epävirallisia sosiaalisia normeja on esimerkiksi sukupuolinormatiivisuus.

Lue lisää muunsukupuolisena elämisestä.

Transihmisten oikeudet
  • Transihmisten oikeuksia puolustetaan, ei-binääristen vähemmän kuin binääristen.
  • Aktivistit, liittolaiset ja poliitikot: Teitä tarvitaan enemmän ja vahvemmin.
  • Me ei-binääriset olemme vähemmistön vähemmistöä. Yksistään meidän resurssit eivät riitä muutosten aikaansaamiseen.

T tarkoittaa transsisaruksia globaalissa sateenkaariperheessämme. Se on ollut osa Pride -liikettä tienraivaajistamme lähtien. Marsha P. Johnson ja Sylvia Rivera, esimerkiksi. Huolimatta siitä, että heidät ulos suljettiin joksikin aikaa. Nykyään ei-binääriset ihmiset taistelevat osallisuuden puolesta.

Haavoittuvimpia meistä ovat ruskeat, mustat ja transihmiset. Erityisesti mustat transnaiset. Kun ajattelemme intersektionaalisuutta, voimme ymmärtää miksi. Miksi joillakin on niin vähän resursseja? Miksi jotkut ovat erittäin etuoikeutettuja?

Yhteiskunnallinen ja poliittinen vaikuttaminen edellyttävät
  • Tutkittua tietoa
  • Monipuolista keinovalikoimaa
  • Yhdessä tekemistä
  • Ei-binäärisen sukupuoli-identiteetin ymmärtämistä
  • Ei-binääristen kokemusmaailman tuntemista 

Suosituimmat julkaisut

Taistelua olemassaolosta ja yhteiskunnan jäsenyydestä

BLOGI JA KIRJOITTAJA.  Ensimmäinen julkaisu blogissa. Sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärinen ja sukupuolinormit. Olet ihmisten ympäröimänä, etkä tule nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenäsi. Sinusta tuntuu: En ole mitään enkä kuulu mihinkään. Minkälaista on elää ei-binäärisenä ihmisenä? Kun yhteiskunnassa vaikuttaa vahvasti sukupuolinormatiivisuus: binäärisyys eli kaksijakoisuus ja cis-normi. KUVASSA TEKSTI: "Respect my existence or expect my resistance" // VAPAASTI SUOMENNETTUNA "kunnioita olemassaoloani tai varaudu vastarintaani". TEKSTI / KANTAAOTTAVA TARRA KATUPYLVÄÄSSÄ Elän enemmän ja vähemmän avoimesti omana itsenäni, ei-binäärisenä ihmisenä ja tarkemmin muunsukupuolisena. Kokemukseni ovat ristiriitaisia. Ensin olet äärimmäisen onnellinen, kun vihdoin löysit itsesi. Sait vastauksen, kuka olet sukupuoli-identiteetiltäsi. Mutta sitten sinulle sanotaan, ettei sinua edes ole olemassa. Yllättäen pitäisikin jaksaa taistella. Minun täytyisi todistella oikeutusta ol

Sateenkaariseniorit ääneen — Ikääntyminen, hoivapalvelut, matka omaksi itseksi ja aktivismi

  Yhteistyössä: Sateenkaariseniorit ry,   Kuisma Savisalo & Risto Hartikainen   Olen silloin tällöin lukenut mielipidekirjoituksista närkästyneitä kommentteja, kuinka homot jaksavat pitää itseään esillä ja vaatia jatkuvasti itselleen lisää oikeuksia. Lisää oikeuksia vaaditaan, jotta päästäisiin samaan kuin enemmistö. Sateenkaariseniorille tämä tarkoittaa turvallista ikääntymistä. Tarvitsemme sen turvallisen kodin, jossa ei syrjitä, eristetä tai pilkata. - Kuisma, sateenkaariseniori   Muistoissa on rankka rikoslaki, jota 1950-luvulla toteutettiin rankalla kädellä meitä homoja vastaan. Itse laittauduin kaappiin yhteiskunnan paineen alla ja pysyin siellä todella pitkään 90-luvulle. Suljin elämän itseltäni. Ikääntyneiden palveluissa toivon palvelujen antajien kouluttautuneen tiedoillaan tähän päivään, jotta mekin sateenkaariseniorit voimme viettää turvallisen ja arvokkaan vanhuuden omana itsenämme, sellaisina kuin olemme. - Risto, sateenkaariseniori   KUVA: Sateenka

Olen myöhäisherännyt muunsukupuolinen – Tietoa niukasti ja sukupuolinormit kaksijakoiset

MATKALLA MINUKSI, Julkaisu: 3. Ensimmäinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2021/07/sina-pieni-urhea-ihminen-omakuvan.html Toinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2022/04/nain-minusta-tuli-hippu-itse-valittu.html   KUVA: Hipun kuva-arkisto Tuntui valtavan helpottuneelta löytää muunsukupuolisuus. Siihen ”lokeroon” sopivat varmasti kaikki kokemukseni. Ristiriitaisuudet ovat ymmärrettäviä. Voin samaistua muunsukupuolisten kokemuksiin sekä elämäntarinoihin identiteetin löytämisestä. Minullakin on siis sukupuoli! Sen löytäminen vain oli pitkä ja mutkikas matka.   Minun oli vaikea ymmärtää ja hahmottaa sukupuoli-identiteettiäni johtuen kahdesta syystä. Ensinnäkin olen kasvanut ja elänyt kaksijakoisessa maailmassa, jossa on ainoastaan naisia ja miehiä. Siksi pohdin sitäkin, olenko minä sittenkin mies. Toinen on se, että sukupuoliin liittyvät kokemukseni ovat niin moniulotteisia. Useinhan sukupuoli-identiteetti esitetään koostuvan osa-alu