Siirry pääsisältöön

Kolmatta sukupuolimerkintää kannattaa puolet puolueista 2023 – 1 #EK23 -analyysit

ANALYYSIT. Eduskuntavaalit 2023 – Vaalikoneet. 1 #EK23: Puolueiden vastaukset. Ylen Puoluekone ja kolmannen sukupuolimerkinnän puoluekannatus.

Analyyseilla vaalikoneista pyritään:
1 Poliittisten päättäjien mielipiteet ja käsitykset, sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärisiä koskevat asiat: koota yhteen ja analysoida erittelevästi.
2 Vaaliaikaan kansalaisten auttaminen: jakaa koottua tietoa ja näin tukea äänestykseen liittyvissä valinnoissa.

Analyysit voit lukea:
blogista tunnisteella "9 Analyysit" sekä Facebookista kuva-albumista, "Vaalikoneet, suomalainen politiikka ja ei-binääristen oikeudet".


Kolmatta sukupuolimerkintää henkilötietoihin kannattaa puolet puolueista, jotka vastasivat Ylen Puoluekoneeseen 2023. Puolueiden vastauksista kaksi ovat ristiriitaisia.

Kolmatta sukupuolimerkintää henkilötietoihin kannattaa puolet puolueista, jotka vastasivat Ylen Puoluekoneeseen 2023. Puolueiden vastauksista kaksi ovat ristiriitaisia. Lue lisää tästä julkaisusta sekä myöhemmin julkaistavista.

Ei-binääristen oikeuksia koskee puolueille lähetetyissä kysymyksissä kysymys: "6. Suomen pitää ottaa käyttöön kolmas virallinen sukupuoli." ("puoluekone.pdf", s. 14). Puoluekoneessa kysymys sijoitettiin kohtaan "Arvot" kysymyksenä 3/14. Muut kysymykset lähetetyistä 30 kysymyksestä eivät koske aihetta sukupuolten moninaisuus ja tasa-arvo.

Puolueista 20 vastasi Ylen puoluekoneeseen. Ehdokkaita eduskuntavaaleissa on asettanut 22 puoluetta. Näin ollen 2 puoluetta ei ole vastannut ja siksi vastaukset puuttuvat kahdelta puolueelta.

Näin puolueet kannattavat henkilötietojen kolmatta sukupuolimerkintää – Ylen Puoluekone 2023

KYSYMYS: 6. Suomen pitää ottaa käyttöön kolmas virallinen sukupuoli. (LIHAVOINTI LISÄTTY) / PUOLUEKONE, KYSYMYS 3/14

VASTAUKSET järjestettynä ryhmiin KYLLÄ ja EI sekä näiden jälkeen omana analyysipohdintana RISTIRIITAISET vastaukset.


Listana puolueet, kuvan ja tietojen lähteet, ja oikealla alhaalla Normisäätöä -logo.

KUVA: Tekstit kuvan jälkeen tekstinä.



Kolmatta sukupuolimerkintää kannattavat puolueet. Kuva Normisäätöä ja tiedot Ylen Puoluekone. Puolueiden nimet tekstinä kuvan alla.

KUVA: Tekstit kuvan jälkeen tekstinä.

KYLLÄ – 10/20

  • Avoin Puolue
  • Eläinoikeuspuolue
  • Feministinen Puolue
  • Kokoomus
  • Liberaalipuolue
  • RKP
  • SDP
  • SKP
  • Vasemmistoliitto
  • Vihreät

EI – 10/20

  • KD
  • Kansalaisliitto
  • Keskusta
  • Korjausliike
  • Kristallipuolue
  • Liike Nyt
  • Perussuomalaiset
  • Sinimusta Liike
  • Suomen Kansa Ensin
  • Vapauden Liitto

RISTIRIITAISET – 2/20

  • 20 puolueen kyllä ja ei -vastaukset, omaa analyysipohdintaa

Kyllä

"Kokoomuksella ei puolueena ole tähän asiaan virallista kantaa." - Kokoomus

Ei

"Yhteiskunnan tulee hyväksyä ihmiset juuri sellaisina kuin he ovat." - Liike Nyt

Avoimet vastaukset – Näin puolueet perustelevat ei-binääristen oikeuksien tukemista

Puolueilla oli myös mahdollisuus vastata kysymyksiin omin sanoin, esimerkiksi perustella vastaustaan. Kysymyksen 6. vastaukset ovat tiedostossa sivuilla 14–17. Siten vastauksia on neljällä sivulla ja ko. kysymystä koskien noin 3 sivua.

Näistä vastauksista esitän itse kokoamani koosteet seuraavasti.

  • Ristiriitaiset vastaukset esitettiin edellisen väliotsikon lopussa.
  • Kyllä-vastaukset esitän suorina lainauksina tämän väliotsikon päätteeksi.
  • Ei-vastauksista nostan esiin useimmin esiintyvät teemat tulevissa julkaisuissa, joissa jatkan yksityiskohtaisempaan pohdintaan.
  • Puolueet esitän aakkosjärjestyksessä, samoin kuin tiedostossa.

Tällä tavoin haluan suojella ei-binäärisiä ihmisiä näiltä loukkaavilta näkemyksiltä. Ne sisältävät virheellisiä väitteitä. Ne myös toistuvat jatkuvasti samanlaisina.

KYLLÄ – 10 puolueen avoimet vastaukset Ylen Puoluekoneessa 2023

"Suomessa on esimerkiksi interseksuaalisia ihmisiä. Sukupuolen ei kuitenkaan tarvitse olla valtion asia lainkaan, vaan tieto voidaan poistaa väestörekisteristä." - Avoin Puolue

"Jaottelu kahteen sukupuolueen on rakenteellista syrjintää. Kolmas virallinen sukupuoli edistäisi itsemääräämisoikeutta ja ihmisoikeuksien toteutumista." - Eläinoikeuspuolue

"Lisätään nainen- ja mies-vaihtoehtojen lisäksi kolmas juridinen sukupuolimerkintä." - Feministinen Puolue

"Kokoomuksella ei puolueena ole tähän asiaan virallista kantaa." - Kokoomus

"Juridisen sukupuolen korjaamisen on oltava mahdollista ilmoituksella. Yksilöitä ei saa asettaa sukupuolen perusteella eriarvoiseen asemaan." - Liberaalipuolue

"RKP tukee kolmannen juridisen sukupuolen tunnistamista." - RKP

"Yhteiskunnan on mahdollistettava kaikille ihmisille yhtäläiset oikeudet sukupuolen kokemuksesta riippumatta. Uusi translaki on tärkeä askel oikeaan suuntaan." - SDP

"Tämä on pieni askel, mutta oikeaan suuntaan. Tavoitteena tulisi olla yhteiskunta, jossa sukupuolilla ei olisi enää merkitystä, mutta siihen on vielä pitkä matka." - SKP

"Sukupuolikategorioita tulee olla enemmän kuin kaksi. Yhteiskunnasta on purettava rakenteita, jotka tarpeettomasti määrittävät ihmisiä sukupuolensa kautta."                             - Vasemmistoliitto

"Sukupuolen moninaisuus ei ole mielipidekysymys, vaan fakta. Vihreiden tavoitteena on yhteiskunta ilman sukupuolisyrjintää ja kapeita sukupuolirooleja." - Vihreät

Tietoa Ylen eduskuntavaalien vaalikoneista 2023

Puolueilta kysyttiin useampia kysymyksiä kuin Yle julkaisi puoluekoneessaan. Kaikki kysymykset ja kaikki puolueiden vastaukset julkaistiin erillisenä pdf-tiedostona, "puoluekone.pdf". Tiedostossa on 82 sivua. Sivunumerot puuttuvat, mutta ne näkee pdf-tiedoston lukuohjelmasta, sen mukaisesti sivunumerot ilmoitetaan.


Editoitu 26.3. & 25.3. & 22.3.2024. Otsikko, alkuteksti ja tunnisteet.

26.3. Täydennys alkutekstiin: analyysien tarkoitus ja mistä luettavissa.

Analyyseilla vaalikoneista pyritään:
1 Poliittisten päättäjien mielipiteet ja käsitykset, sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärisiä koskevat asiat: koota yhteen ja analysoida erittelevästi.
2 Vaaliaikaan kansalaisten auttaminen: jakaa koottua tietoa ja näin tukea äänestykseen liittyvissä valinnoissa.

Analyysit voit lukea:
blogista tunnisteella "9 Analyysit" sekä Facebookista kuva-albumista, "Vaalikoneet, suomalainen politiikka ja ei-binääristen oikeudet".

Otsikko. UUSI: Kolmatta sukupuolimerkintää kannattaa puolet puolueista 2023 – 1 #EK23 -analyysit. Aiempi: Kolmatta sukupuolimerkintää kannattaa puolet puolueista 2023 – Normisäädön analyysia.

Alkuteksti. UUSI: ANALYYSIT. Eduskuntavaalit 2023 – Vaalikoneet. 1 #EK23: Puolueiden vastaukset. Ylen Puoluekone ja kolmannen sukupuolimerkinnän puoluekannatus. Aiempi: ANALYYSIT. Eduskuntavaalit 2023 – Ylen Puoluekone. Vaalikoneet, suomalainen politiikka ja ei-binääristen oikeudet.

Tunnisteet: 9 Analyysit,A3 Ei-binääristen oikeudet,Eduskuntavaalit,Kolmas sp-merkintä,Lainsäädäntö ja hoitosuositukset,Suomalainen politiikka,Vaalikoneet,.

Editoitu 7.4.2023

Kuvan kokoa muutettu ja lisätty kuvateksti.

Editoitu 15.12.2023

Tekstin alku täydennetty uuden ulkoasun mukaiseksi. Uusi teksti: "ANALYYSIT. Eduskuntavaalit 2023 – Ylen Puoluekone. Vaalikoneet, suomalainen politiikka ja ei-binääristen oikeudet.". Aiempi teksti: "Eduskuntavaalit 2023 – Suomalainen politiikka ja ei-binääristen oikeudet.". Tekstin jälkeen lisättiin analyysin keskeisin tulos muotoiltuna sitaattina.

Kuvaksi lisättiin uusi kuva, joka on aiempi kuva muokattuna uuden ulkoasun mukaiseksi. Myös aiempi kuva jätettiin julkaisuun, koska sitä on jaettu Facebookissa.

Kommentit

Suosituimmat julkaisut

Taistelua olemassaolosta ja yhteiskunnan jäsenyydestä

BLOGI JA KIRJOITTAJA.  Ensimmäinen julkaisu blogissa. Sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärinen ja sukupuolinormit. Olet ihmisten ympäröimänä, etkä tule nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenäsi. Sinusta tuntuu: En ole mitään enkä kuulu mihinkään. Minkälaista on elää ei-binäärisenä ihmisenä? Kun yhteiskunnassa vaikuttaa vahvasti sukupuolinormatiivisuus: binäärisyys eli kaksijakoisuus ja cis-normi. KUVASSA TEKSTI: "Respect my existence or expect my resistance" // VAPAASTI SUOMENNETTUNA "kunnioita olemassaoloani tai varaudu vastarintaani". TEKSTI / KANTAAOTTAVA TARRA KATUPYLVÄÄSSÄ Elän enemmän ja vähemmän avoimesti omana itsenäni, ei-binäärisenä ihmisenä ja tarkemmin muunsukupuolisena. Kokemukseni ovat ristiriitaisia. Ensin olet äärimmäisen onnellinen, kun vihdoin löysit itsesi. Sait vastauksen, kuka olet sukupuoli-identiteetiltäsi. Mutta sitten sinulle sanotaan, ettei sinua edes ole olemassa. Yllättäen pitäisikin jaksaa taistella. Minun täytyisi todistella oikeutusta ol

Sateenkaariseniorit ääneen — Ikääntyminen, hoivapalvelut, matka omaksi itseksi ja aktivismi

  Yhteistyössä: Sateenkaariseniorit ry,   Kuisma Savisalo & Risto Hartikainen   Olen silloin tällöin lukenut mielipidekirjoituksista närkästyneitä kommentteja, kuinka homot jaksavat pitää itseään esillä ja vaatia jatkuvasti itselleen lisää oikeuksia. Lisää oikeuksia vaaditaan, jotta päästäisiin samaan kuin enemmistö. Sateenkaariseniorille tämä tarkoittaa turvallista ikääntymistä. Tarvitsemme sen turvallisen kodin, jossa ei syrjitä, eristetä tai pilkata. - Kuisma, sateenkaariseniori   Muistoissa on rankka rikoslaki, jota 1950-luvulla toteutettiin rankalla kädellä meitä homoja vastaan. Itse laittauduin kaappiin yhteiskunnan paineen alla ja pysyin siellä todella pitkään 90-luvulle. Suljin elämän itseltäni. Ikääntyneiden palveluissa toivon palvelujen antajien kouluttautuneen tiedoillaan tähän päivään, jotta mekin sateenkaariseniorit voimme viettää turvallisen ja arvokkaan vanhuuden omana itsenämme, sellaisina kuin olemme. - Risto, sateenkaariseniori   KUVA: Sateenka

Olen myöhäisherännyt muunsukupuolinen – Tietoa niukasti ja sukupuolinormit kaksijakoiset

MATKALLA MINUKSI, Julkaisu: 3. Ensimmäinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2021/07/sina-pieni-urhea-ihminen-omakuvan.html Toinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2022/04/nain-minusta-tuli-hippu-itse-valittu.html   KUVA: Hipun kuva-arkisto Tuntui valtavan helpottuneelta löytää muunsukupuolisuus. Siihen ”lokeroon” sopivat varmasti kaikki kokemukseni. Ristiriitaisuudet ovat ymmärrettäviä. Voin samaistua muunsukupuolisten kokemuksiin sekä elämäntarinoihin identiteetin löytämisestä. Minullakin on siis sukupuoli! Sen löytäminen vain oli pitkä ja mutkikas matka.   Minun oli vaikea ymmärtää ja hahmottaa sukupuoli-identiteettiäni johtuen kahdesta syystä. Ensinnäkin olen kasvanut ja elänyt kaksijakoisessa maailmassa, jossa on ainoastaan naisia ja miehiä. Siksi pohdin sitäkin, olenko minä sittenkin mies. Toinen on se, että sukupuoliin liittyvät kokemukseni ovat niin moniulotteisia. Useinhan sukupuoli-identiteetti esitetään koostuvan osa-alu