Siirry pääsisältöön

The Pride Manifesto – Normisäätöä – Pride-manifesti


“You never completely have your rights, one person, until you all have your rights.”
(Marsha P. Johnson)

// "Sinulla yksittäinen henkilö on täydet oikeutesi vasta, kun kaikkien oikeudet toteutuvat" (vap. suom.).

 

Happy Helsinki Pride 2021!

June is international annual Pride Month: We defend our rights, we remember the progress that we have achieved, and we will celebrate.

The first thematic publication of the blog of Normisäätöä is the Pride Manifesto. It sums up the answer to a question very often asked: Why do the Pride Parades still organize, are they necessary nowadays?

At the end of the blog posts, I will give tips. “From marginal to center” in this publication presents ideas on how you too can be an ally of non-binary people as safe and trustworthy.

//

Hyvää Helsinki Pridea 2021!

Kesäkuu on kansainvälinen vuosittainen pride-kuukausi: Puolustamme oikeuksiamme, muistamme saavutettuja edistysaskeleita, ja juhlimmekin.

Normisäätöä -blogin ensimmäinen teemajulkaisu on Pride Manifesti. Siinä kiteytetään vastaus hyvin usein esitettyyn kysymykseen: Miksi Pride kulkueita järjestetään vieläkin, ovatko ne enää tarpeellisia?

Blogikirjoitusten lopussa annan vinkkejä. Tämän julkaisun ”Marginaalista keskiöön” esittää ajatuksia, kuinka sinäkin voit olla ei-binääristen ihmisten liittolainen turvallisena ja luotettavana.

 

The Pride Manifesto – Normisäätöä

We will never forget the roots of our Pride Movement! 

HLBTIQA+ is our community. It means us. It's not nice letters and colorful flags for companies, for their own purposes. We need real support and solidarity, 365 days in each year. No pink washing and pink money, one month in a year.

The Pride flag has always included brown and black stripes. From the Stonewall riots, now and in the future.

T means trans siblings in our global rainbow family. It has been part of the Pride Movement since our pioneers. Marsha P. Johnson and Sylvia Rivera, for example. Despite the fact that they were excluded for a while. Today, it's non-binary people who has to fight for an inclusion.

The most vulnerable of us are brown, black and trans people. Especially black trans women. When we think about intersectionality, we can understand why. Why some people have so few resources? Why someones are highly privileged?

"Where is my place? Both weak resources and privileged at the same time. I’m a non-binary person, a mum of a family of one parent, a university student."

With more possibilities and stronger resources, they can march more and with louder voices. Because to some of us it's not possible at all. Because some ones are not here with us anymore. We will always remember, honour and mourn each of you.

Many reasons, but most of all. Racism, homophobia and transphobia, and also police brutal violence based on these. In 1969 on Stone Wall Inn and on riots following it. In the 2020s on the streets globally.

We will always fight by following our roots in the Pride movement.

 

TIPS: 2. From marginal to center

You too can be a safe and trustworthy ally of non-binary people.

You would like to support non-binary people and defend their rights. But what could be done so that it does not eventually turn against them?

1. You could share valid information and lifestories. In this way you will enable non-binary people are visible and their own voices to be heard.

2. If you have a platform for a publication, you have a possibility give a space to non-binary people to tell by themselves. For example, you can request a guest writing to your blog or invite to a discussion on your podcast.

3. I hope you will be proactive and responsible in your actions. Conversations and activism in the social media might escalate quite easily and turn into personal “attacks”.

Therefore, I strongly recommend you first think before you do. What would you share or tell and where? What might be consequences? Would it really promote rights of non-binary people?

In this way you will ensure security and opportunities to non-binary people to be an activ citizen.

 

PICTURE/KUVA: ”Pride Takeover: Bring Back The Brick”, 27.6.2020.


”Pride Takeover: Bring Back The Brick”, 27.6.2020.

A group of non-binary participants, organized by Hippu, author of blog.

// Ei-binääristen ryhmä, jonka järjesti blogin kirjoittaja Hippu.

https://www.facebook.com/events/309029450261327/?post_id=314461696384769&view=permalink

 

Pride Manifesti – Normisäätöä

Emme tule koskaan unohtamaan Pride –liikkeemme juuria!

HLBTIQA+ on yhteisömme. Se tarkoittaa meitä. Se ei ole kivoja kirjaimia ja värikkäitä lippuja yrityksille, heidän omia tarkoituksiaan varten. Me tarvitsemme todellista tukea ja solidaarisuutta, 365 päivää vuodessa. Ei ”pinkkipesua” ja ”pinkkiä rahaa”, yksi kuukausi vuodessa.

Pride-lippuun on aina sisältynyt ruskeat ja mustat raidat. Alkaen Stonewallin mellakoista, nyt ja tulevaisuudessa.

T tarkoittaa transsisaruksia globaalissa sateenkaariperheessämme. Se on ollut osa Pride -liikettä tienraivaajistamme lähtien. Marsha P. Johnson ja Sylvia Rivera, esimerkiksi. Huolimatta siitä, että heidät ulos suljettiin joksikin aikaa. Nykyään ei-binääriset ihmiset taistelevat osallisuuden puolesta.

Haavoittuvimpia meistä ovat ruskeat, mustat ja transihmiset. Erityisesti mustat transnaiset. Kun ajattelemme intersektionaalisuutta, voimme ymmärtää miksi. Miksi joillakin on niin vähän resursseja? Miksi jotkut ovat erittäin etuoikeutettuja?

Missä on minun paikkani? Sekä heikot resurssit että etuoikeutettu samanaikaisesti. Olen ei-binäärinen ihminen, yhden vanhemman perheen äiti, yliopisto-opiskelija.

Kenellä on enemmän mahdollisuuksia ja vahvempia resursseja, he voivat marssia enemmän ja kovemmalla äänellä. Koska joillekin meistä se ei ole ollenkaan mahdollista. Koska jotkut eivät ole enää täällä kanssamme. Teitä kaikkia tulemme aina muistamaan, kunnioittamaan ja suremaan.

Syitä on monia, mutta ennen kaikkea. Rasismi, homofobia ja transfobia, ja myös näihin perustuva poliisin julma väkivalta. Vuonna 1969 Stone Wall Innissä ja sitä seuranneissa mellakoissa. 2020-luvulla kaduilla maailmanlaajuisesti.

Me tulemme aina taistelemaan, seuraamalla juuriamme Pride-liikkeessä.

 

VINKIT: 2 Marginaalista keskiöön

Sinäkin voit olla ei-binääristen ihmisten turvallinen ja luotettava liittolainen.

Haluaisit tukea ei-binäärisiä ihmisiä ja puolustaa heidän oikeuksiaan. Mutta mitä voisi tehdä niin, että se ei lopulta käänny heitä vastaan?

1. Voit jakaa pätevää tietoa ja kokemustarinoita. Näin teet ei-binäärisistä ihmisistä näkyviä ja vahvistat heidän äänensä kuuluvuutta.

2. Jos sinulla on jokin julkaisualusta, voit vaikkapa pyytää vierailijakirjoitusta tai kutsua keskusteluun podcastiin. Näin annat tilan kertoa ei-binäärisille itselleen.

3. Olethan ennakoiva ja vastuullinen toiminnassasi. Somekeskustelut ja -aktivismi kärjistyvät erittäin helposti ja saattavat johtaa henkilökohtaisiin ”hyökkäyksiin”.

Siksi ensin mieti, ennen kuin teet. Mitä olisit jakamassa tai kertomassa ja minne? Mitä siitä todennäköisimmin seuraisi? Edistäisikö se todella ei-binääristen asioita?

Näin varmistat omalta osaltasi ei-binääristen turvallisuutta ja mahdollisuuksia yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Kommentit

Suosituimmat julkaisut

Taistelua olemassaolosta ja yhteiskunnan jäsenyydestä

BLOGI JA KIRJOITTAJA.  Ensimmäinen julkaisu blogissa. Sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärinen ja sukupuolinormit. Olet ihmisten ympäröimänä, etkä tule nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenäsi. Sinusta tuntuu: En ole mitään enkä kuulu mihinkään. Minkälaista on elää ei-binäärisenä ihmisenä? Kun yhteiskunnassa vaikuttaa vahvasti sukupuolinormatiivisuus: binäärisyys eli kaksijakoisuus ja cis-normi. KUVASSA TEKSTI: "Respect my existence or expect my resistance" // VAPAASTI SUOMENNETTUNA "kunnioita olemassaoloani tai varaudu vastarintaani". TEKSTI / KANTAAOTTAVA TARRA KATUPYLVÄÄSSÄ Elän enemmän ja vähemmän avoimesti omana itsenäni, ei-binäärisenä ihmisenä ja tarkemmin muunsukupuolisena. Kokemukseni ovat ristiriitaisia. Ensin olet äärimmäisen onnellinen, kun vihdoin löysit itsesi. Sait vastauksen, kuka olet sukupuoli-identiteetiltäsi. Mutta sitten sinulle sanotaan, ettei sinua edes ole olemassa. Yllättäen pitäisikin jaksaa taistella. Minun täytyisi todistella oikeutusta ol

Sateenkaariseniorit ääneen — Ikääntyminen, hoivapalvelut, matka omaksi itseksi ja aktivismi

  Yhteistyössä: Sateenkaariseniorit ry,   Kuisma Savisalo & Risto Hartikainen   Olen silloin tällöin lukenut mielipidekirjoituksista närkästyneitä kommentteja, kuinka homot jaksavat pitää itseään esillä ja vaatia jatkuvasti itselleen lisää oikeuksia. Lisää oikeuksia vaaditaan, jotta päästäisiin samaan kuin enemmistö. Sateenkaariseniorille tämä tarkoittaa turvallista ikääntymistä. Tarvitsemme sen turvallisen kodin, jossa ei syrjitä, eristetä tai pilkata. - Kuisma, sateenkaariseniori   Muistoissa on rankka rikoslaki, jota 1950-luvulla toteutettiin rankalla kädellä meitä homoja vastaan. Itse laittauduin kaappiin yhteiskunnan paineen alla ja pysyin siellä todella pitkään 90-luvulle. Suljin elämän itseltäni. Ikääntyneiden palveluissa toivon palvelujen antajien kouluttautuneen tiedoillaan tähän päivään, jotta mekin sateenkaariseniorit voimme viettää turvallisen ja arvokkaan vanhuuden omana itsenämme, sellaisina kuin olemme. - Risto, sateenkaariseniori   KUVA: Sateenka

Olen myöhäisherännyt muunsukupuolinen – Tietoa niukasti ja sukupuolinormit kaksijakoiset

MATKALLA MINUKSI, Julkaisu: 3. Ensimmäinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2021/07/sina-pieni-urhea-ihminen-omakuvan.html Toinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2022/04/nain-minusta-tuli-hippu-itse-valittu.html   KUVA: Hipun kuva-arkisto Tuntui valtavan helpottuneelta löytää muunsukupuolisuus. Siihen ”lokeroon” sopivat varmasti kaikki kokemukseni. Ristiriitaisuudet ovat ymmärrettäviä. Voin samaistua muunsukupuolisten kokemuksiin sekä elämäntarinoihin identiteetin löytämisestä. Minullakin on siis sukupuoli! Sen löytäminen vain oli pitkä ja mutkikas matka.   Minun oli vaikea ymmärtää ja hahmottaa sukupuoli-identiteettiäni johtuen kahdesta syystä. Ensinnäkin olen kasvanut ja elänyt kaksijakoisessa maailmassa, jossa on ainoastaan naisia ja miehiä. Siksi pohdin sitäkin, olenko minä sittenkin mies. Toinen on se, että sukupuoliin liittyvät kokemukseni ovat niin moniulotteisia. Useinhan sukupuoli-identiteetti esitetään koostuvan osa-alu