Siirry pääsisältöön

Olethan liittolainen huomennakin? – Tässä sinulle eväitä

Me elämme tätä elämää, tällaisessa maailmassa. Olethan tukena ja näytät sen.

Sinäkin voit olla vaikuttava: pienilläkin teoilla ja ilman julkista henkilökohtaista näkyvyyttä. Esimerkiksi liittolaisena voit vähentää vähemmistöstressiä.

Lue loistavat vinkit AnnArtin kirjoituksesta, linkki lukusuosituksissa toisessa väliotsikossa. Se on juuri sellainen, mitä etsin tähän julkaisuuni.

  • Konkreettisia ja helppoja vinkkejä, mitä voi tehdä, ihan tavallinen kansalainen, ihan tavallisessa jokapäiväisessä elämässä.
  • Näin sinäkin voit vaikuttaa, vaikka et olisikaan ns. aktivisti tai et halua osallistua tai odottaa jotain poliittista kampanjaa.

Sukupuoli kahdella vaihtoehdolla ja sen ilmaiseva henkilötunnus vaikuttavat edelleen arkielämässä. Liittolainen, Sinua tarvitaan oikeuksiemme puolustamiseen! Siksi kokosin tähän julkaisuun lukusuositukset: helppoja vinkkejä sekä tarpeellista tietoa. Lue ja jaa eteenpäin.

KUVA: Hippu ei-binääristen päivänä 14.7.2021

Sinulle ystäväni, liittolainen! – Osattomuus satuttaa. Tuethan?

Niin kuin Pride. Tuntuu ihan samalta. Näin koin ei-binääristen päivän iltana vuonna 2021. Silloin jaoin ajatukseni FB-postauksena. Tuota tekstiä päivitin hieman ja siitä muotoutui tämä vetoomukseni.

Eikö mikään riitä? En ole kiittämätön. Riittää kyllä. Mutta ei yhtään vähempi kuin muillakin on.

Olen super kiitollinen. Nyt meitäkin juhlitaan omana päivänä, vuosittain 14. heinäkuuta. Isot joukot ovat tukenamme siellä ja täällä ja tuolla.

Mutta me olemme olemassa 365 päivää vuodessa.

  • Olethan vielä huomennakin, meidän ei-binääristen ihmisten liittolainen?

Tämä taistelu on niin yksinäistä välillä. Vääntää ratakiskosta, että on oikeasti olemassa. Huutaa oikeuksiemme puolesta. Vaikka ei tiedä, kuuleeko tai kuunteleeko ne, keiden pitäisi.

Poliitikoiden tyhjät lupaukset aiheuttavat epävarmuutta, turhautumista ja suuttumusta. Eduskuntavaaliaikaan 2019 lähes valtaosa kannatti 3. sukupuolimerkintää (1) (2). Hallitusohjelmaan 2019 kirjattiin henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta luopuminen (3). Silti jo hallituskauden puolivälissä selvisi, ettei saada edes sukupuolineutraalia henkilötunnusta. Uudistuksen supistamisesta johtuen uudenmuotoinen hetu tulee ainoastaan uusiin hetuihin ja vasta 2027 alkaen (4).

Vähemmistön vähemmistö ei tätä taistelua voita yksin. Äänemme, voimamme, valtasuhteet yhteiskunnassa, …, eivät siihen riitä.

  • Olethan vielä huomennakin, meidän ei-binääristen ihmisten oikeuksien puolesta?

Kun haluaisin vain leikkauttaa tukkani. Oletko nainen vai mies? Sen mukaan varattava ja maksettava. Näin edelleen toimitaan joissain paikoissa, vaikka lain mukaan ei pitäisi.

  • Olethan vielä huomennakin, meidän ei-binääristen ihmisten tukena?

Kun haluaisin katsoa lempparisarjojani. Oletko nainen vai mies? Pakollinen tieto, kohdennettu mainonta. "Olemme tietoisia ongelmasta mutta ei vielä ole ratkaisua. Tiedäthän, että voit aina muuttaa valintaasi.", vastasi suoratoistopalvelu, kun annoin asiakaspalautetta. 2023 huomasin ilokseni, että ainakin yhdessä käyttämässäni palvelussa voi valita myös muu ja en halua kertoa.

Nainen, rouva, mies, herra. Mitä se hyödyttää, vaihtaa väärä toiseksi yhtä vääräksi? Minulla ei ole oikeita henkkareita. Minulle ei ole oikeita henkkareita.

Kun luen tutkimuksia yhteiskuntatieteiden opiskelijana, monesti niissäkin tutkitaan vain naiset/tytöt ja miehet/pojat. Myös ison gallup-firman puhelinhaastattelija aloitti: "Oletko x ikäinen *nainen* ja kuulutte tutkimuksen kohderymään?". Olisin todellakin halunnut osallistua, tutkivat yhteiskunnallista vaikuttamisaktiivisuutta.

Kun opinnoissa käytetään opintojärjestelmää. Mihin opettajat tarvitsevat tiedon opiskelijan sukupuolesta? Sitä ei voi itse muuttaa. Se on nainen tai mies, väestötietojärjestelmän henkilötietojen mukaisesti. En opiskele alalla, jossa esimerkiksi olisi sukupuolikiintiöt. Tästä annoin palautetta yliopistolle.

Me elämme tätä elämää, tällaisessa maailmassa, vielä huomennakin.

  • Ethän jätä meitä yksin?

Lähteet

  1. "Naisten ja miesten rinnalle kolmas virallinen sukupuoli? Näin ehdokkaat vastasivat: Vihreissä jättikannatus, KD ja PS kriittisimpiä", Iltalehti, 10.4.2019.
  2. "Kolmannen sukupuolen virallistaminen saa kannatusta poliitikoilta", Juho Antikainen, Puheenvuoro Uusi Suomi,11.4.2019.
  3. Hallitusohjelma 2019 (s. 87).
  4. VM:n tiedote hetu-uudistuksesta, 15.9.2022.

Lukusuositukset: Helpot vinkit vaikuttamiseen ja tarpeellinen tieto

Ensin blogistani kolme suositusta.

  1. "Transihmisten representaatio – Näin pääset alkuun moninaisuuden esittämisessä inklusiivisesti", yhteistyössä Anukatariina Saloheimo, 31.3.2022. 
  2. "Avatkaa ovi! – Ei-binääristen yhteiskunnallinen eriarvoisuus", sosiologinen tieto, 14.10.2022.
  3. "Taistelua olemassaolosta ja yhteiskunnan jäsenyydestä", sukupuolten ja sateenkaariyhteisön moninaisuudet, 24.5.2021.
Toiseksi muista lähteistä kolme suositusta.

  1. "Liittolaisena voit merkittävästi vaikuttaa vähemmistöstressiin", 7.9.2022, AnnArt.
  2. "Järjestöjen kirjelmä kansanedustajille translakimuutoksesta", 16.9.2022, sisältää oikaisevia vastauksia yleisiin väärinkäsityksiin ja esitettyihin uhkakuviin.
  3. "SUKUPUOLTEN MONINAISUUS JA TASA-ARVO: PERUSTIETOA", 27.9.2022, NBV/EBÄ.

Lopuksi kaksi suositusta englanninkielisistä julkaisuista.

  1. "The Pride Manifesto – Normisäätöä – Pride-manifesti", VINKIT: 2 Marginaalista keskiöön, sekä englanniksi että suomeksi, "You too can be a safe and trustworthy ally of non-binary people.", 2.7.2021.
  2. "Non-Binary Invisibility", 26.1.2023, AnnArt.

VINKIT: 1 Polkuja tietoon

Osallistu tiedon kokoamiseen ja jaa lukuvinkkisi kommentoimalla.

  • Miten ja mistä olet löytänyt tietoa?
  • Mitkä vaikuttamisen vinkit ovat olleet erityisen hyödyllisiä?

Editoitu 7.4.2023

Kuvan kokoa muutettu.

Kommentit

  1. Blogin kirjoittajalta / Julkaisusta ystäväni, liittolainen
    "Osallistu tiedon kokoamiseen ja jaa lukuvinkkisi kommentoimalla.
    ❔Miten ja mistä olet löytänyt tietoa?
    ❔Mitkä vaikuttamisen vinkit ovat olleet erityisen hyödyllisiä?"

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

KOMMENTTIEN OHJEISTUS

☆ Voit käydä keskustelua julkaisun aiheesta.
☆ Esittää mieleen nousseita kysymyksiä.
☆ Antaa rakentavaa palautetta kirjoittajalle.
☆ Esittää toiveita ja juttuideoita.

☆ Kommentoida voit:
1. kirjautuneena google-tilillesi
2. anonyymisti
3. nimellä/URL-osoite

☆ Kommentit näkyvät julkaisuissa, kun blogin ylläpitäjä on hyväksynyt ne.

☆ Blogin kirjoittaja osallistuu keskusteluun mahdollisuuksiensa mukaan.

Suosituimmat julkaisut

Taistelua olemassaolosta ja yhteiskunnan jäsenyydestä

BLOGI JA KIRJOITTAJA.  Ensimmäinen julkaisu blogissa. Sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärinen ja sukupuolinormit. Olet ihmisten ympäröimänä, etkä tule nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenäsi. Sinusta tuntuu: En ole mitään enkä kuulu mihinkään. Minkälaista on elää ei-binäärisenä ihmisenä? Kun yhteiskunnassa vaikuttaa vahvasti sukupuolinormatiivisuus: binäärisyys eli kaksijakoisuus ja cis-normi. KUVASSA TEKSTI: "Respect my existence or expect my resistance" // VAPAASTI SUOMENNETTUNA "kunnioita olemassaoloani tai varaudu vastarintaani". TEKSTI / KANTAAOTTAVA TARRA KATUPYLVÄÄSSÄ Elän enemmän ja vähemmän avoimesti omana itsenäni, ei-binäärisenä ihmisenä ja tarkemmin muunsukupuolisena. Kokemukseni ovat ristiriitaisia. Ensin olet äärimmäisen onnellinen, kun vihdoin löysit itsesi. Sait vastauksen, kuka olet sukupuoli-identiteetiltäsi. Mutta sitten sinulle sanotaan, ettei sinua edes ole olemassa. Yllättäen pitäisikin jaksaa taistella. Minun täytyisi todistella oikeutusta ol

Sateenkaariseniorit ääneen — Ikääntyminen, hoivapalvelut, matka omaksi itseksi ja aktivismi

  Yhteistyössä: Sateenkaariseniorit ry,   Kuisma Savisalo & Risto Hartikainen   Olen silloin tällöin lukenut mielipidekirjoituksista närkästyneitä kommentteja, kuinka homot jaksavat pitää itseään esillä ja vaatia jatkuvasti itselleen lisää oikeuksia. Lisää oikeuksia vaaditaan, jotta päästäisiin samaan kuin enemmistö. Sateenkaariseniorille tämä tarkoittaa turvallista ikääntymistä. Tarvitsemme sen turvallisen kodin, jossa ei syrjitä, eristetä tai pilkata. - Kuisma, sateenkaariseniori   Muistoissa on rankka rikoslaki, jota 1950-luvulla toteutettiin rankalla kädellä meitä homoja vastaan. Itse laittauduin kaappiin yhteiskunnan paineen alla ja pysyin siellä todella pitkään 90-luvulle. Suljin elämän itseltäni. Ikääntyneiden palveluissa toivon palvelujen antajien kouluttautuneen tiedoillaan tähän päivään, jotta mekin sateenkaariseniorit voimme viettää turvallisen ja arvokkaan vanhuuden omana itsenämme, sellaisina kuin olemme. - Risto, sateenkaariseniori   KUVA: Sateenka

Olen myöhäisherännyt muunsukupuolinen – Tietoa niukasti ja sukupuolinormit kaksijakoiset

MATKALLA MINUKSI, Julkaisu: 3. Ensimmäinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2021/07/sina-pieni-urhea-ihminen-omakuvan.html Toinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2022/04/nain-minusta-tuli-hippu-itse-valittu.html   KUVA: Hipun kuva-arkisto Tuntui valtavan helpottuneelta löytää muunsukupuolisuus. Siihen ”lokeroon” sopivat varmasti kaikki kokemukseni. Ristiriitaisuudet ovat ymmärrettäviä. Voin samaistua muunsukupuolisten kokemuksiin sekä elämäntarinoihin identiteetin löytämisestä. Minullakin on siis sukupuoli! Sen löytäminen vain oli pitkä ja mutkikas matka.   Minun oli vaikea ymmärtää ja hahmottaa sukupuoli-identiteettiäni johtuen kahdesta syystä. Ensinnäkin olen kasvanut ja elänyt kaksijakoisessa maailmassa, jossa on ainoastaan naisia ja miehiä. Siksi pohdin sitäkin, olenko minä sittenkin mies. Toinen on se, että sukupuoliin liittyvät kokemukseni ovat niin moniulotteisia. Useinhan sukupuoli-identiteetti esitetään koostuvan osa-alu