Siirry pääsisältöön

Miksi puhutaan sukupuolten tasa-arvosta, jos yhdenvertaisuus sisältää ainoastaan naiset ja miehet?

 

Uudelleenjulkaisuna vuoden 2020 kansainvälisen IDAHOBIT –päivän kirjoitukseni, jonka julkaisin FB-seinälläni. Aiheena on sukupuolten kaksijakoisuus ja ei-binääristen näkymättömyys tieteellisissä tutkimuksissa.

Tematiikka on siis sama kuin blogin ensimmäisessä julkaisussa. 

https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2021/05/taistelua-olemassaolosta-ja.html

Nyt siirrytään henkilökohtaisesti koetusta tutkittuun tietoon.

 

Murretaan hiljaisuuksia.

#IDAHOTB #breakingthesilence

Tässä oma kirjoitukseni,

yksi ääni meiltä ei-binäärisiltä ihmisiltä.

 

Kansainvälisen IDAHOBIT –päivän kirjoitukseni 17.5.2020

Transfobia on kammottavaa ja sattuu hyvin syvältä. Itse olen kokenut ei-binääriseen sukupuoli-identiteettiini kohdistuvaa "vihapuheen" tapaista ja jopa olemassaoloni kiistämistä täysin. Kyse on minuudestani ja oikeudestani olla olemassa yhdenvertaisena ja tasa-arvoisena, yhtä arvokkaana ihmisenä kuin muutkin.

Aktivistina kipeimpiä kokemuksia on, kun puolustaa kaikkien yhtäläisiä ihmisoikeuksia ja joutuu huomaamaan, että ne eivät koskisikaan minua ja muita ei-binäärisiä. Esimerkiksi sukupuolten tasa-arvon merkkipäivinä muistetaan kukin, kiitoksin ja erilaisin tapahtumin niin naisia kuin miehiä. Naisten ja miesten päivien puolivälissä 14.7. on kansainvälinen ei-binääristen ihmisten päivä. Juhlitaanko silloin?

IDAHOTB-päivää ennen julkaistiin useampi raportti sateenkaari-ihmisten ihmisoikeustilanteesta (EU:n perusoikeusvirasto, ILGA Europe & TGEU). Niiden julkiset esittelyt ovat kyllä maininneet sukupuolivähemmistötkin. Kuitenkin tila kertoa syrjinnän kokemuksista on annettu seksuaalivähemmistöille (pois lukien TGEU). Totta kai jokaisella tulee olla oikeus julkisella paikalla ”kulkea kumppaninsa kanssa käsi kädessä” ilman pelkoa henkisestä tai fyysisestä turvallisuusuhkasta. Mutta missä on transihmisten äänet? Kuullaanko ei-binäärisiä ihmisiä?

Sukupuolten tasa-arvon keskusteluissa pidetään tärkeänä huomioida moninaisuus. Käytännössä se kuitenkin näyttää ”unohtuvan”. Odotin innolla Tasa-arvopäiviä 2018. Teemana olisi sukupuolten tasa-arvon mittaaminen. Ohjelma sekä ohjeistuskin vaikuttivat sensitiivisiltä, tiedostaen sukupuolten moninaisuuden. Seminaarissa todellisuus konkretisoitui minullekin.

Pettymykseni kasvoi puhuja puhujalta. Niin moni aloitti lähes samoin sanoin: ”Tiedostan kyllä, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Mutta valitettavasti tulokset on luokiteltu ainoastaan naiset ja miehet, koska väestötietoihin perustuva rekisteriaineisto ei mahdollista muuta.”

Väestötietojärjestelmässä henkilötietojen sukupuolimerkintään ei ole kolmatta vaihtoehtoa Suomessa. Siksi ei-binääriset ihmiset jäävät rekisteritutkimusten ulkopuolelle. Huomiointi saatetaan kokea hankalaksi myös kyselytutkimuksissa. Mikä on kaikille ”muille” sopiva sukupuolen vaihtoehto? Jos tarvitaan useampia, tutkimuksen toteuttamisesta tulee työlästä.

Muunsukupuolisten ja sukupuolettomien syrjinnän kokemukset ja pelot jäävät kuulematta. Esimerkiksi huoli, voinko pyytää ja edellyttää työpaikalla huomioimaan sukupuoli-identiteettini? Muun muassa oikean itse valitun nimen käyttö, sukupuolitetut nimitykset ja pronominit, työvaatteet, wc- ja pukuhuonetilat. Onko reaktio kielteinen? Perusteluna se, että lainsäädännön näkökulmasta ei ole olemassa sellaista sukupuolta kuin ”muu”.

Ongelmana on erityisesti se, että tasa-arvo-työ (hankkeet, projektit yms.) perustuu usein tutkittuun tietoon. Se on tietenkin sinänsä erittäin hyvä, mutta toisaalta tiedot sisältävät harvemmin ei-binääriset ihmiset. Tästä johtuen muunsukupuoliset ja sukupuolettomat tulevat ulossuljetuiksi yhdenvertaisuuden edistämisestä ja kehityksen seurannasta ihan käytännön tasolla. Eivät ainoastaan hallinnollisesti.

Kun tasa-arvopuheissa ja –kampanjoissa esillä ovat naiset ja miehet. Eikö teistä sukupuoliin kuulukaan ”me muut"? Eikö teistä tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus koskekaan meitä vain siitä syystä, että olemme sukupuoli-identiteetiltämme ei-binäärisiä? Puhutaan sukupuolten tasa-arvosta vasta sitten, kun se merkitsee todella käytännössä kaikkien sukupuolten yhdenvertaisuutta.

 

KUVA: Kirjoittajan oma kuva-arkisto

 











VINKIT

1 Polkuja tietoon

Seminaareihin osallistumalla on mahdollista kuulla uusimpia tutkimustuloksia sekä saada tietoa esimerkiksi juuri julkaistuista ja tulossa olevista (tieteellisistä) artikkeleista.

  • THL, Tasa-arvotiedon keskus, Sukupuolten tasa-arvo, Tietolähteitä

Tilastoja, tutkimuksia, selvityksiä, oppaita, hankkeita, kansainvälisiä tietolähteitä

https://thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/tietolahteita

Osa seminaareista on maksuttomia ja osan osallistumismaksu on kohtuullinen. Esimerkiksi opiskelijoiden kannattaa seurata oman alansa yhdistys-kenttää sekä tapahtumatarjontaa laajalla skaalalla, koska osallistumismaksuissa voi olla opiskelija-alennuksia.

Julkaisussa kertomastani THL:n seminaarista sain tiedon yhteiskuntatieteiden opiskelijajärjestön sähköpostilistan kuukausitiedotteesta. Osallistuminen oli maksutonta.

 

2 Marginaalista keskiöön

Vapaaehtoistyötä yhteiskunnallisen vaikuttamisen parissa voi tehdä järjestöissä myös vapaamuotoisemmin. Esimerkiksi Setalla on useampi eri aihepiirin toimikunta. Niihin haetaan hakemuksella ja toimikuntien jäsenet valitsee Setan hallitus.

Julkaisun kuva on toinen vaihtoehto kuvistani osallistua Setalaisten 2020 IDAHOBIT –banderollikuva –kollaasiin. Olen Setan sukupuolen moninaisuus –toimikunnan jäsen toista vuotta, aloitin keväällä 2020.

Setan banderollikuva julkaistiin FB:ssa, https://www.facebook.com/setary/posts/10157145865583344

Suosituimmat julkaisut

Taistelua olemassaolosta ja yhteiskunnan jäsenyydestä

BLOGI JA KIRJOITTAJA.  Ensimmäinen julkaisu blogissa. Sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärinen ja sukupuolinormit. Olet ihmisten ympäröimänä, etkä tule nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenäsi. Sinusta tuntuu: En ole mitään enkä kuulu mihinkään. Minkälaista on elää ei-binäärisenä ihmisenä? Kun yhteiskunnassa vaikuttaa vahvasti sukupuolinormatiivisuus: binäärisyys eli kaksijakoisuus ja cis-normi. KUVASSA TEKSTI: "Respect my existence or expect my resistance" // VAPAASTI SUOMENNETTUNA "kunnioita olemassaoloani tai varaudu vastarintaani". TEKSTI / KANTAAOTTAVA TARRA KATUPYLVÄÄSSÄ Elän enemmän ja vähemmän avoimesti omana itsenäni, ei-binäärisenä ihmisenä ja tarkemmin muunsukupuolisena. Kokemukseni ovat ristiriitaisia. Ensin olet äärimmäisen onnellinen, kun vihdoin löysit itsesi. Sait vastauksen, kuka olet sukupuoli-identiteetiltäsi. Mutta sitten sinulle sanotaan, ettei sinua edes ole olemassa. Yllättäen pitäisikin jaksaa taistella. Minun täytyisi todistella oikeutusta ol

Sateenkaariseniorit ääneen — Ikääntyminen, hoivapalvelut, matka omaksi itseksi ja aktivismi

  Yhteistyössä: Sateenkaariseniorit ry,   Kuisma Savisalo & Risto Hartikainen   Olen silloin tällöin lukenut mielipidekirjoituksista närkästyneitä kommentteja, kuinka homot jaksavat pitää itseään esillä ja vaatia jatkuvasti itselleen lisää oikeuksia. Lisää oikeuksia vaaditaan, jotta päästäisiin samaan kuin enemmistö. Sateenkaariseniorille tämä tarkoittaa turvallista ikääntymistä. Tarvitsemme sen turvallisen kodin, jossa ei syrjitä, eristetä tai pilkata. - Kuisma, sateenkaariseniori   Muistoissa on rankka rikoslaki, jota 1950-luvulla toteutettiin rankalla kädellä meitä homoja vastaan. Itse laittauduin kaappiin yhteiskunnan paineen alla ja pysyin siellä todella pitkään 90-luvulle. Suljin elämän itseltäni. Ikääntyneiden palveluissa toivon palvelujen antajien kouluttautuneen tiedoillaan tähän päivään, jotta mekin sateenkaariseniorit voimme viettää turvallisen ja arvokkaan vanhuuden omana itsenämme, sellaisina kuin olemme. - Risto, sateenkaariseniori   KUVA: Sateenka

Olen myöhäisherännyt muunsukupuolinen – Tietoa niukasti ja sukupuolinormit kaksijakoiset

MATKALLA MINUKSI, Julkaisu: 3. Ensimmäinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2021/07/sina-pieni-urhea-ihminen-omakuvan.html Toinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2022/04/nain-minusta-tuli-hippu-itse-valittu.html   KUVA: Hipun kuva-arkisto Tuntui valtavan helpottuneelta löytää muunsukupuolisuus. Siihen ”lokeroon” sopivat varmasti kaikki kokemukseni. Ristiriitaisuudet ovat ymmärrettäviä. Voin samaistua muunsukupuolisten kokemuksiin sekä elämäntarinoihin identiteetin löytämisestä. Minullakin on siis sukupuoli! Sen löytäminen vain oli pitkä ja mutkikas matka.   Minun oli vaikea ymmärtää ja hahmottaa sukupuoli-identiteettiäni johtuen kahdesta syystä. Ensinnäkin olen kasvanut ja elänyt kaksijakoisessa maailmassa, jossa on ainoastaan naisia ja miehiä. Siksi pohdin sitäkin, olenko minä sittenkin mies. Toinen on se, että sukupuoliin liittyvät kokemukseni ovat niin moniulotteisia. Useinhan sukupuoli-identiteetti esitetään koostuvan osa-alu