Siirry pääsisältöön

Ei-binääristä sateenkaarihistoriaa koettuna ja tutkittuna

KOKEMUS & TIETO.

Sisältöä päivitetty 1.12.2023.

Tähän julkaisuun kootaan tietolähteitä ei-binäärisestä sateenkaarihistoriasta. Mitä sinä suosittelet? Jaa vinkkisi!

Kun tunnet sateenkaarihistoriaa, voit katsoa omaa elämänpolkuasi ja identiteetin muotoutumista laajemmassa kuvassa. Tämä helpottaa ymmärtämistä ja hyväksymistä.

Hippu, Matkalla minuksi, 4.

"Kun tunnet sateenkaarihistoriaa, voit katsoa omaa elämänpolkuasi ja identiteetin muotoutumista laajemmassa kuvassa. Tämä helpottaa ymmärtämistä ja hyväksymistä."

Hippu, Matkalla minuksi, 4.

Julkaisu sai alkunsa 27.11.2023, kun aiemman julkaisun tietolähteet siirrettiin uudeksi julkaisuksi.

Tuossa aiemmassa kirjoittaja kertoo omaa tarinaansa, myöhäisheränneenä muunsukupuolisena. Julkaisusta voit lukea, miten on: "Ei-binäärinen sateenkaarihistoria Suomessa tärkeää polullani" . Keskiöön nostetaan sanat, esikuvat ja tieto.

"Sukupuolten moninaisuudesta on yhteiskunnassa vaiettu ja se on jäänyt piiloon. Tällaista näkymätöntä asiaa ei ole ollut tarvetta nimetä. Kun ei-binäärisyys tulee näkyvämmäksi, kasvaa kiinnostus ja saatavissa oleva tieto. Sen myötä kehittyy myös uusia käsitteitä."

"Siinä maailmassa, mikä silloin lapsuudessani ja nuoruudessani oli, ei ollut ei-binäärisiä ihmisiä. Silloin minulla ei ollut tietoa ja sanoja jäsentää kokemuksiani eikä mahdollisuutta jakaa niitä toisten ihmisten kanssa. Vasta nyt ei-binäärinen sukupuoli on minulle sekä henkilökohtaisesti että sosiaalisesti olemassa oleva."

- Hippu, "Näkymättömästä näkyväksi – Ei-binääristen ihmisten yhteiskunnallisesta olemassaolosta", Sosiologi 1/2019, sukupuoli-teemainen numero, suomalaisten sosiologian opiskelijoiden verkkolehti.

Mielenosoituskyltissä tekstinä julkaisun sisältö ja lukijoille toimintakehote.

KUVASSA tekstit:

  • Ei-binääristä sateenkaarihistoriaa
  • Katso
  • Kuuntele
  • Lue
  • Mitä sinä suosittelet? Jaa vinkkisi!
  • #sateenkaarihistoria

Haasteet tutkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa

Sateenkarihistorian tutkiminen vaatii toisin katsomista ja herkkyyttä nähdä sitä, mikä on lähteissä usein näkymättömissä.

- Rimma Erkko

"Etenkin transihmisten historian osalta huomaa kuitenkin sen, miten vähän keskimäärin totuttuja käsityksiä kyseenalaistetaan. Tämä korostuu etenkin silloin, kun tutkitaan henkilöitä, jotka elivät ennen kuin sukupuolen moninaisuudelle oli sanoja ja sukupuolenkorjaushoidot eivät olleet mahdollisia."

"Tiede on luonteeltaan sellaista, se ei koskaan tarjoa yhtä oikeaa vastausta vaan uusi tieto vaikka kuinkakin pieni tiedonmurunen muuttaa aina kokonaiskuvaa asioista. Siksi myös kysymyksiä transsukupuolisuudesta voisi olla aiheellista esittää yhtenä vaihtoehtona muiden joukossa. Sateenkarihistorian tutkiminen vaatii toisin katsomista ja herkkyyttä nähdä sitä, mikä on lähteissä usein näkymättömissä."

Rimma Erkko"Pieniä palasia transhistoriasta", 9.2.2023, Sateenkaarihistorian ystävät Ry

Katso dokkarit ja videotallenteet

"Suomi on queer 11.12. Yle Areenassa ja 16.12. alkaen Yle Teemalla"

"Yle Kioskin 6-osainen Suomi on queer -dokumenttisarja valottaa Suomen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historian merkittävimpiä hetkiä sekä nykypäivän todellisuutta."

"Sarjassa kuullaankin isoa joukkoa Suomen queer-historian avainhenkilöitä: tutkijoita, aktivisteja, populaarikulttuurin vaikuttajia, poliitikkoja ja terveydenhuollon ammattilaisia."

"Jaksoissa käsitellään sateenkaarihistoriaa aina talvisodasta 2000-luvun mediakulttuuriin. Pääteemoja ovat sateenkaariliikkeen järjestäytyminen ja yhteiskunnalliset muutokset, median rooli sateenkaari-ihmisten elämässä, klubikulttuuri ja aktivismi, terveydenhuollon historia ja perhe."

- Ylen tiedote, 17.11.2023

Kuuntele podcastit ja äänitallenteet

"Homotutka", Ylen podcast-sarja, jaksot 5 ja 12

"Jakso 5: Tyttöjen ja poikien väliin mahtuu muitakin"

  • "... tytöt saavat olla tyttöjä ja pojat poikia, vaikka muunsukupuolisetkin saisivat tilaa hengittää ihan muina ihmisinä."

"Jakso 12: Historiasta se homokin ponnistaa!"

  • "Kuinka sateenkaari-ihminen voisi tutustua juuriinsa, jos ne on katkaistu?"

"Drag-Suomi", Ylen podcast-sarja, jakso 4
Jakso 4: "Ei vain miehiä mekoissa"

Lue verkkojulkaisut ja kirjat, ym. painetut lähteet

Heimonen, M., & Harju, A. A. (2023). Transihmisten arjen näkymättömyys politiikassa ja mediassa. Ilmiö : sosiologinen media kaikille.

Harju, Anu A., & Heimonen, Mona. (2021). Transihmisten kansalaisuuden kamppailuja suomalaisessa yhteiskunnassa. Politiikasta.fi.

Järviö, Nina (2018). Polkuja suomalaiseen tasa-arvoon? : Kansalaistoiminta, Tahdon2013 ja translaki. Helsingin yliopisto, Väitöskirja.

Näkymätön sukupuoli : ei-binäärisiä ihmisiä, Jenni Holma, Veera Järvenpää ja Kaisu Tervonen ; sarjakuvat: Pii Anttonen, Kimmo Lust, Apila Pepita Miettinen. Into, 2018.

Sukupuolena ihminen : tietokirja transsukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta, Maiju Ristkari, Nina Suni, Vesa Tyni. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2018.

Trans : sukupuolen muunnelmia, Tiia Aarnipuu. Like, 2008.

Sinivalkoisissa höyhenissä : suomalainen drag, Tiia Aarnipuu. Like, 2010.

Sateenkaarihistorian ystävät ry, Ei-binääristen päivän FB-julkaisu, 14.7.2022.

Mustola, Kati & Pakkanen, JohannaSateenkaari-Suomi : seksuaali- jasukupuolivähemmistöjen historiaa. Helsingin yliopiston kirjasto, 2022.

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, Sukupuolen moninaisuuden historia .

VINKIT: 2 Marginaalista keskiöön

Auta nostamaan marginaalista keskiöön ei-binääristä sateenkaarihistoriaa, erityisesti koskien Suomea.

  • Jaa vinkkisi tietolähteestä tai -lähteistä sekä mielellään kerro lyhyesti aiheesta, mitä sisällössä käsitellään. Halutessasi voit myös esitellä julkaisijan.
  • Vinkkisi voit jakaa: kommentoimalla tätä julkaisua tai s-postilla normisaatoa@gmail.com .
  • Julkaisun kommentointi on mahdollista myös nimimerkillä. Kommentit näkyvät julkaisussa vasta ylläpitäjän eli Normisäätöä-tekijän hyväksynnän jälkeen. Tämä käytäntö on järkevin Bloggerin tarjoamista vaihtoehdoista.
  • Lukijoiden vinkit lisätään julkaisuun tarkistuksen jälkeen ja kootusti, useampi vinkki samalla kertaa.

Iso kiitos, jos voit auttaa tiedon kokoamisessa!

Kommentit

Suosituimmat julkaisut

Taistelua olemassaolosta ja yhteiskunnan jäsenyydestä

BLOGI JA KIRJOITTAJA.  Ensimmäinen julkaisu blogissa. Sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärinen ja sukupuolinormit. Olet ihmisten ympäröimänä, etkä tule nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenäsi. Sinusta tuntuu: En ole mitään enkä kuulu mihinkään. Minkälaista on elää ei-binäärisenä ihmisenä? Kun yhteiskunnassa vaikuttaa vahvasti sukupuolinormatiivisuus: binäärisyys eli kaksijakoisuus ja cis-normi. KUVASSA TEKSTI: "Respect my existence or expect my resistance" // VAPAASTI SUOMENNETTUNA "kunnioita olemassaoloani tai varaudu vastarintaani". TEKSTI / KANTAAOTTAVA TARRA KATUPYLVÄÄSSÄ Elän enemmän ja vähemmän avoimesti omana itsenäni, ei-binäärisenä ihmisenä ja tarkemmin muunsukupuolisena. Kokemukseni ovat ristiriitaisia. Ensin olet äärimmäisen onnellinen, kun vihdoin löysit itsesi. Sait vastauksen, kuka olet sukupuoli-identiteetiltäsi. Mutta sitten sinulle sanotaan, ettei sinua edes ole olemassa. Yllättäen pitäisikin jaksaa taistella. Minun täytyisi todistella oikeutusta ol

Sateenkaariseniorit ääneen — Ikääntyminen, hoivapalvelut, matka omaksi itseksi ja aktivismi

  Yhteistyössä: Sateenkaariseniorit ry,   Kuisma Savisalo & Risto Hartikainen   Olen silloin tällöin lukenut mielipidekirjoituksista närkästyneitä kommentteja, kuinka homot jaksavat pitää itseään esillä ja vaatia jatkuvasti itselleen lisää oikeuksia. Lisää oikeuksia vaaditaan, jotta päästäisiin samaan kuin enemmistö. Sateenkaariseniorille tämä tarkoittaa turvallista ikääntymistä. Tarvitsemme sen turvallisen kodin, jossa ei syrjitä, eristetä tai pilkata. - Kuisma, sateenkaariseniori   Muistoissa on rankka rikoslaki, jota 1950-luvulla toteutettiin rankalla kädellä meitä homoja vastaan. Itse laittauduin kaappiin yhteiskunnan paineen alla ja pysyin siellä todella pitkään 90-luvulle. Suljin elämän itseltäni. Ikääntyneiden palveluissa toivon palvelujen antajien kouluttautuneen tiedoillaan tähän päivään, jotta mekin sateenkaariseniorit voimme viettää turvallisen ja arvokkaan vanhuuden omana itsenämme, sellaisina kuin olemme. - Risto, sateenkaariseniori   KUVA: Sateenka

Olen myöhäisherännyt muunsukupuolinen – Tietoa niukasti ja sukupuolinormit kaksijakoiset

MATKALLA MINUKSI, Julkaisu: 3. Ensimmäinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2021/07/sina-pieni-urhea-ihminen-omakuvan.html Toinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2022/04/nain-minusta-tuli-hippu-itse-valittu.html   KUVA: Hipun kuva-arkisto Tuntui valtavan helpottuneelta löytää muunsukupuolisuus. Siihen ”lokeroon” sopivat varmasti kaikki kokemukseni. Ristiriitaisuudet ovat ymmärrettäviä. Voin samaistua muunsukupuolisten kokemuksiin sekä elämäntarinoihin identiteetin löytämisestä. Minullakin on siis sukupuoli! Sen löytäminen vain oli pitkä ja mutkikas matka.   Minun oli vaikea ymmärtää ja hahmottaa sukupuoli-identiteettiäni johtuen kahdesta syystä. Ensinnäkin olen kasvanut ja elänyt kaksijakoisessa maailmassa, jossa on ainoastaan naisia ja miehiä. Siksi pohdin sitäkin, olenko minä sittenkin mies. Toinen on se, että sukupuoliin liittyvät kokemukseni ovat niin moniulotteisia. Useinhan sukupuoli-identiteetti esitetään koostuvan osa-alu