KOKEMUS & TIETO.
Sisältöä päivitetty 1.12.2023.
Tähän julkaisuun kootaan tietolähteitä ei-binäärisestä sateenkaarihistoriasta. Mitä sinä suosittelet? Jaa vinkkisi!
Kun tunnet sateenkaarihistoriaa, voit katsoa omaa elämänpolkuasi ja identiteetin muotoutumista laajemmassa kuvassa. Tämä helpottaa ymmärtämistä ja hyväksymistä.
- Hippu, Matkalla minuksi, 4.
"Kun tunnet sateenkaarihistoriaa, voit katsoa omaa elämänpolkuasi ja identiteetin muotoutumista laajemmassa kuvassa. Tämä helpottaa ymmärtämistä ja hyväksymistä."
- Hippu, Matkalla minuksi, 4.
Julkaisu sai alkunsa 27.11.2023, kun aiemman julkaisun tietolähteet siirrettiin uudeksi julkaisuksi.
Tuossa aiemmassa kirjoittaja kertoo omaa tarinaansa, myöhäisheränneenä muunsukupuolisena. Julkaisusta voit lukea, miten on: "Ei-binäärinen sateenkaarihistoria Suomessa tärkeää polullani" . Keskiöön nostetaan sanat, esikuvat ja tieto.
"Sukupuolten moninaisuudesta on yhteiskunnassa vaiettu ja se on jäänyt piiloon. Tällaista näkymätöntä asiaa ei ole ollut tarvetta nimetä. Kun ei-binäärisyys tulee näkyvämmäksi, kasvaa kiinnostus ja saatavissa oleva tieto. Sen myötä kehittyy myös uusia käsitteitä."
"Siinä maailmassa, mikä silloin lapsuudessani ja nuoruudessani oli, ei ollut ei-binäärisiä ihmisiä. Silloin minulla ei ollut tietoa ja sanoja jäsentää kokemuksiani eikä mahdollisuutta jakaa niitä toisten ihmisten kanssa. Vasta nyt ei-binäärinen sukupuoli on minulle sekä henkilökohtaisesti että sosiaalisesti olemassa oleva."
- Hippu, "Näkymättömästä näkyväksi – Ei-binääristen ihmisten yhteiskunnallisesta olemassaolosta", Sosiologi 1/2019, sukupuoli-teemainen numero, suomalaisten sosiologian opiskelijoiden verkkolehti.
KUVASSA tekstit:
- Ei-binääristä sateenkaarihistoriaa
- Katso
- Kuuntele
- Lue
- Mitä sinä suosittelet? Jaa vinkkisi!
- #sateenkaarihistoria
Haasteet tutkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa
Sateenkarihistorian tutkiminen vaatii toisin katsomista ja herkkyyttä nähdä sitä, mikä on lähteissä usein näkymättömissä.
- Rimma Erkko
"Etenkin transihmisten historian osalta huomaa kuitenkin sen, miten vähän keskimäärin totuttuja käsityksiä kyseenalaistetaan. Tämä korostuu etenkin silloin, kun tutkitaan henkilöitä, jotka elivät ennen kuin sukupuolen moninaisuudelle oli sanoja ja sukupuolenkorjaushoidot eivät olleet mahdollisia."
"Tiede on luonteeltaan sellaista, se ei koskaan tarjoa yhtä oikeaa vastausta vaan uusi tieto vaikka kuinkakin pieni tiedonmurunen muuttaa aina kokonaiskuvaa asioista. Siksi myös kysymyksiä transsukupuolisuudesta voisi olla aiheellista esittää yhtenä vaihtoehtona muiden joukossa. Sateenkarihistorian tutkiminen vaatii toisin katsomista ja herkkyyttä nähdä sitä, mikä on lähteissä usein näkymättömissä."
- Rimma Erkko, "Pieniä palasia transhistoriasta", 9.2.2023, Sateenkaarihistorian ystävät Ry
Katso dokkarit ja videotallenteet
"Suomi on queer 11.12. Yle Areenassa ja 16.12. alkaen Yle Teemalla"
"Yle Kioskin 6-osainen Suomi on queer -dokumenttisarja valottaa Suomen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historian merkittävimpiä hetkiä sekä nykypäivän todellisuutta."
"Sarjassa kuullaankin isoa joukkoa Suomen queer-historian avainhenkilöitä: tutkijoita, aktivisteja, populaarikulttuurin vaikuttajia, poliitikkoja ja terveydenhuollon ammattilaisia."
"Jaksoissa käsitellään sateenkaarihistoriaa aina talvisodasta 2000-luvun mediakulttuuriin. Pääteemoja ovat sateenkaariliikkeen järjestäytyminen ja yhteiskunnalliset muutokset, median rooli sateenkaari-ihmisten elämässä, klubikulttuuri ja aktivismi, terveydenhuollon historia ja perhe."
Kuuntele podcastit ja äänitallenteet
"Homotutka", Ylen podcast-sarja, jaksot 5 ja 12
"Jakso 5: Tyttöjen ja poikien väliin mahtuu muitakin"
- "... tytöt saavat olla tyttöjä ja pojat poikia, vaikka muunsukupuolisetkin saisivat tilaa hengittää ihan muina ihmisinä."
"Jakso 12: Historiasta se homokin ponnistaa!"
- "Kuinka sateenkaari-ihminen voisi tutustua juuriinsa, jos ne on katkaistu?"
"Drag-Suomi", Ylen podcast-sarja, jakso 4
Jakso 4: "Ei vain miehiä mekoissa"
Lue verkkojulkaisut ja kirjat, ym. painetut lähteet
Heimonen, M., & Harju, A. A. (2023). Transihmisten arjen näkymättömyys politiikassa ja mediassa. Ilmiö : sosiologinen media kaikille.
Harju, Anu A., & Heimonen, Mona. (2021). Transihmisten kansalaisuuden kamppailuja suomalaisessa yhteiskunnassa. Politiikasta.fi.
Järviö, Nina (2018). Polkuja suomalaiseen tasa-arvoon? : Kansalaistoiminta, Tahdon2013 ja translaki. Helsingin yliopisto, Väitöskirja.
Näkymätön sukupuoli : ei-binäärisiä ihmisiä, Jenni Holma, Veera Järvenpää ja Kaisu Tervonen ; sarjakuvat: Pii Anttonen, Kimmo Lust, Apila Pepita Miettinen. Into, 2018.
Sukupuolena ihminen : tietokirja transsukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta, Maiju Ristkari, Nina Suni, Vesa Tyni. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2018.
Trans : sukupuolen muunnelmia, Tiia Aarnipuu. Like, 2008.
Sinivalkoisissa höyhenissä : suomalainen drag, Tiia Aarnipuu. Like, 2010.
Sateenkaarihistorian ystävät ry, Ei-binääristen päivän FB-julkaisu, 14.7.2022.
Mustola, Kati & Pakkanen, Johanna. Sateenkaari-Suomi : seksuaali- jasukupuolivähemmistöjen historiaa. Helsingin yliopiston kirjasto, 2022.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, Sukupuolen moninaisuuden historia .
VINKIT: 2 Marginaalista keskiöön
Auta nostamaan marginaalista keskiöön ei-binääristä sateenkaarihistoriaa, erityisesti koskien Suomea.
- Jaa vinkkisi tietolähteestä tai -lähteistä sekä mielellään kerro lyhyesti aiheesta, mitä sisällössä käsitellään. Halutessasi voit myös esitellä julkaisijan.
- Vinkkisi voit jakaa: kommentoimalla tätä julkaisua tai s-postilla normisaatoa@gmail.com .
- Julkaisun kommentointi on mahdollista myös nimimerkillä. Kommentit näkyvät julkaisussa vasta ylläpitäjän eli Normisäätöä-tekijän hyväksynnän jälkeen. Tämä käytäntö on järkevin Bloggerin tarjoamista vaihtoehdoista.
- Lukijoiden vinkit lisätään julkaisuun tarkistuksen jälkeen ja kootusti, useampi vinkki samalla kertaa.
Iso kiitos, jos voit auttaa tiedon kokoamisessa!
Kommentit
Lähetä kommentti
KOMMENTTIEN OHJEISTUS
☆ Voit käydä keskustelua julkaisun aiheesta.
☆ Esittää mieleen nousseita kysymyksiä.
☆ Antaa rakentavaa palautetta kirjoittajalle.
☆ Esittää toiveita ja juttuideoita.
☆ Kommentoida voit:
1. kirjautuneena google-tilillesi
2. anonyymisti
3. nimellä/URL-osoite
☆ Kommentit näkyvät julkaisuissa, kun blogin ylläpitäjä on hyväksynyt ne.
☆ Blogin kirjoittaja osallistuu keskusteluun mahdollisuuksiensa mukaan.