Siirry pääsisältöön

Kuin kotiin olisit tullut – Setan Sateenkaariaktivismin päivät 2023 & 2024

KOKEMUS & VINKIT. Aktivismi, sateenkaarioikeuksiin vaikuttaville kansalaisille.

Kuin kotiin olisit tullut. Tämä ajatus tiivistää, miltä tuntui osallistua Sateenkaariaktivismin päivään vuonna 2023. Kiitos Seta.

  • Mitä antoi Setan Sateenkaariaktivismin päivä 2023?
  • Mitä odotetaan aktivismipäivältä 2024?
  • Osallistuisitko sinäkin?

Lue kokemukset ja tapahtuman tiedot tästä blogikirjoituksesta, ja jaa vinkit eteenpäin. Näin sateenkaareva kansalaisvaikuttaminen saa nostetta.




KUVA: Violetilla pohjalla valkoinen teksti, jossa lukee: "Osallistu sinäkin, jaa tietoa, seuraa YouTubea! Näin sateenkaareva kansalaisvaikuttaminen saa nostetta. – TAPAHTUMASUOSITUS: Seta, "Sateenkaari liikkeessä".

Mitä antoi Setan Sateenkaariaktivismin päivä 2023?

  • Lue lisää Setan sivuilta ohjelmasta Sateenkaariaktivismin päivässä 2023.
  • "Sateenkaari liikkeessä – Sateenkaariaktivismin päivä 2023, 10.6.2023, klo: 11:00 – 18:00". Tapahtuman tiedot, joihin viitataan seuraavissa kappaleissa, katsottiin Setan sivulta 6.5.2024.

Mukavaa oli tavata tuttuja aktivistikollegoita ja tutustua uusiin ihmisiin.

Hyvin antoisaa oli: peilata mielenkiintoisten esitysten sisältöä omiin aiempiin tietoihin ja kokemuksiin. Esimerkiksi Tuula Juvonen kertoi aktivismin monista muodoista ja näiden vaikuttavuuksista. Itse olin juuri edellisenä päivänä pohtinut samoja kysymyksiä, kun viimeistelin opintojeni raporttia.

  • "11.15-12.15 Affektiivinen aktivismi: queer- ja transmaailmojen luomisen paikat. Puhujana on Tuula Juvonen."

Näistä ajatuksistani, koskien järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan yhteiskunnallista merkityksellisyyttä ja ristiriitaisuutta, voit lukea maistiaisen Normisäätöä FB-sivulta, postauksesta 31.3.2024 .

Aktivismipäivät 2023 myös voimaannuttivat. Lisäksi saatiin konkreettisia vinkkejä jaksamiseen.

  • "16:10-17.25 Työpaja: Aktivistin hyvinvointi, Setan Voi ja saa! -hanke (Outi Tjurin)".

Nämä ohjeet, kuinka voit käsitellä omia tunteitasi ja ajatuksiasi vaikeiden tilanteiden jälkeen, tulivat todella tarpeeseen. Oli ollut rankka kevät yrittää seurata translain uudistuksen käsittelyitä eduskunnassa.

Miksi? Voit lukea blogista transihmisten ajatuksista, julkaisusta "Miksi translain vastustaminen eduskunnassa tekee surulliseksi?" , julkaistu 31.1.2023.

Mitä odotetaan aktivismipäivältä 2024?

Tänä vuonna tullaan saamaan lisää eväitä polarisoituneessa tilanteessa toimimiseen.

Odotan Sateenkaariaktivismin päivältä 2024 eritysesti ohjelmasisältöä:

  • "13:15 How to advocate for rainbow rights without increasing polarization and playing into the hands of populists?" // "Miten vaikuttaa sateenkaarioikeuksien puolesta lisäämättä vastakkainasettelua ja olla pelaamatta populistien pussiin? Alustajana Setan unkarilaisen sisarjärjestön Hatter Societyn tiedottaja Luca Dudits."

Seta järjestää toisen Sateenkaariaktivismin päivän lauantaina 8.6.2024 klo 11–18 Allianssi-talolla Helsingissä. Päivän teemana on globaali oikeudenmukaisuus. Tapahtumapäivä sisältää luentoja, keskusteluja ja kohtaamisia.

Sateenkaariaktivismin päivä on tarkoitettu kaikille sateenkaari-ihmisten hyvinvointiin, oikeuksiin ja näkyvyyteen vaikuttamaan pyrkiville ihmisille, joita kiinnostaa erilaiset aktivismin ja vaikuttamisen muodot. Haluamme tuoda yhteen niin pieniä kuin suuriakin sateenkaariliikkeen toimijoita. Sateenkaariaktivismin päivässä juhlistetaan myös 50-vuotta täyttävää Setaa. (Katsottu Setan sivulta 16.5.2024.)

Muotoiltu sitaatti leipätekstinä: "Seta järjestää toisen Sateenkaariaktivismin päivän lauantaina 8.6.2024 klo 11–18 Allianssi-talolla Helsingissä. Päivän teemana on globaali oikeudenmukaisuus. Tapahtumapäivä sisältää luentoja, keskusteluja ja kohtaamisia.

Sateenkaariaktivismin päivä on tarkoitettu kaikille sateenkaari-ihmisten hyvinvointiin, oikeuksiin ja näkyvyyteen vaikuttamaan pyrkiville ihmisille, joita kiinnostaa erilaiset aktivismin ja vaikuttamisen muodot. Haluamme tuoda yhteen niin pieniä kuin suuriakin sateenkaariliikkeen toimijoita. Sateenkaariaktivismin päivässä juhlistetaan myös 50-vuotta täyttävää Setaa." (Katsottu Setan sivulta 16.5.2024.) Sitaatti päättyy.

Lue lisää ja ilmoittaudu sinäkin:
Setan sivulla, "Sateenkaari liikkeessä - sateenkaariaktivismin päivä 8.6.2024" .

VINKIT: 2 Marginaalista keskiöön

Osallistu sinäkin, jaa tietoa, seuraa YouTubea! Näin sateenkaareva kansalaisvaikuttaminen saa nostetta.

Sateenkaari liikkeessä - sateenkaariaktivismin päivä 8.6.2024
Klo: 11:00 – 18:00

Tapahtumapaikka: Alliansi-talo, Asemapäällikönkatu 1, Helsinki

Järjestäjä: Seta

Event Tags: #aktivismi, #aktivismipäivä, #sateenkaariaktivismi, #sateenkaariliike

"Allianssi-talo sijaitsee Helsingin Itä-Pasilassa. Talolta on kävelymatka Pasilan asemalta ja lähelle pääsee raitiovaunuilla sekä busseilla."

"Tapahtuma on maksuton ja siihen on ennakkoilmoittautuminen."

"Tapahtuma striimataan Setan Youtube-kanavalle ja tallenteet ovat nähtävillä jonkin aikaa niiden julkistamisesta."

Kommentit

Suosituimmat julkaisut

Taistelua olemassaolosta ja yhteiskunnan jäsenyydestä

BLOGI JA KIRJOITTAJA.  Ensimmäinen julkaisu blogissa. Sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärinen ja sukupuolinormit. Olet ihmisten ympäröimänä, etkä tule nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenäsi. Sinusta tuntuu: En ole mitään enkä kuulu mihinkään. Minkälaista on elää ei-binäärisenä ihmisenä? Kun yhteiskunnassa vaikuttaa vahvasti sukupuolinormatiivisuus: binäärisyys eli kaksijakoisuus ja cis-normi. KUVASSA TEKSTI: "Respect my existence or expect my resistance" // VAPAASTI SUOMENNETTUNA "kunnioita olemassaoloani tai varaudu vastarintaani". TEKSTI / KANTAAOTTAVA TARRA KATUPYLVÄÄSSÄ Elän enemmän ja vähemmän avoimesti omana itsenäni, ei-binäärisenä ihmisenä ja tarkemmin muunsukupuolisena. Kokemukseni ovat ristiriitaisia. Ensin olet äärimmäisen onnellinen, kun vihdoin löysit itsesi. Sait vastauksen, kuka olet sukupuoli-identiteetiltäsi. Mutta sitten sinulle sanotaan, ettei sinua edes ole olemassa. Yllättäen pitäisikin jaksaa taistella. Minun täytyisi todistella oikeutusta ol

Sateenkaariseniorit ääneen — Ikääntyminen, hoivapalvelut, matka omaksi itseksi ja aktivismi

  Yhteistyössä: Sateenkaariseniorit ry,   Kuisma Savisalo & Risto Hartikainen   Olen silloin tällöin lukenut mielipidekirjoituksista närkästyneitä kommentteja, kuinka homot jaksavat pitää itseään esillä ja vaatia jatkuvasti itselleen lisää oikeuksia. Lisää oikeuksia vaaditaan, jotta päästäisiin samaan kuin enemmistö. Sateenkaariseniorille tämä tarkoittaa turvallista ikääntymistä. Tarvitsemme sen turvallisen kodin, jossa ei syrjitä, eristetä tai pilkata. - Kuisma, sateenkaariseniori   Muistoissa on rankka rikoslaki, jota 1950-luvulla toteutettiin rankalla kädellä meitä homoja vastaan. Itse laittauduin kaappiin yhteiskunnan paineen alla ja pysyin siellä todella pitkään 90-luvulle. Suljin elämän itseltäni. Ikääntyneiden palveluissa toivon palvelujen antajien kouluttautuneen tiedoillaan tähän päivään, jotta mekin sateenkaariseniorit voimme viettää turvallisen ja arvokkaan vanhuuden omana itsenämme, sellaisina kuin olemme. - Risto, sateenkaariseniori   KUVA: Sateenka

Olen myöhäisherännyt muunsukupuolinen – Tietoa niukasti ja sukupuolinormit kaksijakoiset

MATKALLA MINUKSI, Julkaisu: 3. Ensimmäinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2021/07/sina-pieni-urhea-ihminen-omakuvan.html Toinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2022/04/nain-minusta-tuli-hippu-itse-valittu.html   KUVA: Hipun kuva-arkisto Tuntui valtavan helpottuneelta löytää muunsukupuolisuus. Siihen ”lokeroon” sopivat varmasti kaikki kokemukseni. Ristiriitaisuudet ovat ymmärrettäviä. Voin samaistua muunsukupuolisten kokemuksiin sekä elämäntarinoihin identiteetin löytämisestä. Minullakin on siis sukupuoli! Sen löytäminen vain oli pitkä ja mutkikas matka.   Minun oli vaikea ymmärtää ja hahmottaa sukupuoli-identiteettiäni johtuen kahdesta syystä. Ensinnäkin olen kasvanut ja elänyt kaksijakoisessa maailmassa, jossa on ainoastaan naisia ja miehiä. Siksi pohdin sitäkin, olenko minä sittenkin mies. Toinen on se, että sukupuoliin liittyvät kokemukseni ovat niin moniulotteisia. Useinhan sukupuoli-identiteetti esitetään koostuvan osa-alu