MATKALLA MINUKSI, Julkaisu: 4.
Sisältöä päivitetty 27.11., 29.11. ja 3.12.2023.
Mitä on ei-binäärinen sateenkaarihistoria Suomessa? Mitkä siinä ovat tärkeitä tekijöitä polullani: sukupuolen pohtiminen ja identiteetin hyväksyminen? Lue tästä sateenkaarihistoriakuukautta ja transtietoisuuden viikkoa juhlistavasta julkaisusta.
Tietoa teemapäivistä
- Sateenkaarihistoriakuukautta vietetään Suomessa marraskuussa ja kansainvälisesti myös lokakuussa. Koordinoijana on toiminut Sateenkaarihistorian ystävät ry vuodesta 2020 alkaen. Ensimmäinen teemakuukausi toteutettiin Suomessa 2018.
- Transtietoisuuden viikko ajoittuu sekin marraskuulle, monesti TDOR:n (transmuistopäivä 20.11.) ympärille. Keskeinen tapahtumakokonaisuus on trans- ja sateenkaarijärjestöjen yhdessä toteuttama TransHelsinki. Se järjestettiin ensimmäisen kerran 1993. TDOR tuli mukaan ohjelmatarjontaan 2010.
MATKALLA MINUKSI, Julkaisu: 4.
Minä olen: myöhäisherännyt, panseksuaali, transihminen, ei-binäärinen, muunsukupuolinen, gender queer ja sukupuolikapinallinen. Löysin vasta aikuisena sekä seksuaalisuuteni että sukupuoleni. Päädyin tiedon äärelle identiteettikriisissä, pitkällisen googlettamisen jälkeen.
Minä olen: myöhäisherännyt, panseksuaali, transihminen, ei-binäärinen, muunsukupuolinen, gender queer ja sukupuolikapinallinen. Löysin vasta aikuisena sekä seksuaalisuuteni että sukupuoleni. Päädyin tiedon äärelle identiteettikriisissä, pitkällisen googlettamisen jälkeen.
Näin kerroin aiemmassa julkaisussa :
"Löysin Viima Lampisen (Setan entinen puheenjohtaja) haastattelun, jossa hän kuvaili sukupuoliin liittyviä kokemuksiaan. Ne tuntuivat yllättävänkin paljon tutuilta. Sen jälkeen lueskelin Sukupuolena ihminen -projektin nettisivuilta erilaisten transihmisten tarinoita. Annen (sukupuoleton) kertoma pysäytti. Hän kertoi, ettei hän edes tiedä, miltä tuntuu olla jotain sukupuolta."
”Sukupuolena ihminen”-projektin nettisivut ja näyttely sekä ”Näkymätön sukupuoli – Ei-binäärisiä ihmisiä” näyttely ja kirja ovat olleet vertaiskokemusten lähteinä loistavia: Erilaisista taustoista tulevat ihmiset, elämäntarinat ja polut identiteetin tiedostamisessa, ja mitä moninaisemmat sukupuoliin ja sukupuolettomuuteen liittyvät kokemukset. Ne ovat antaneet laajaa peilauspintaa omien kokemusteni ja ajatusteni käsittelyyn."
Erilaisista taustoista tulevat ihmiset, elämäntarinat ja polut identiteetin tiedostamisessa, ja mitä moninaisemmat sukupuoliin ja sukupuolettomuuteen liittyvät kokemukset. Ne ovat antaneet laajaa peilauspintaa omien kokemusteni ja ajatusteni käsittelyyn.
Tässä julkaisussa nostan esiin näihin liittyvää suomalaista sateenkaarihistoriaa. Lopuksi annan vinkin, kuinka sinäkin voit tehdä historiaa näkyväksi.
Sanat, esikuvat ja tieto mahdollistavat sukupuolen pohtimisen ja identiteetin hyväksymisen
- Kuvassa: Näkymätön sukupuoli - Ei-binäärisiä ihmisiä -kirja ja näkyvissä sivu esikuvasta Viima. Taustalla ei-binääristen lippu.
1 Sanat ovat aarteita sukupuolen löytämisessä ja nimeämisessä
Muunsukupuolinen-sana otettiin käyttöön 2010-luvulla, koska tarvittiin selkeä suomenkielinen nimitys. Se alkoi korvata aiempaa transgender-termiä. 2020-luvulla olen huomannut ilmaisujen ei-binääriset ja ei-binääriset ihmiset yleistymisen.
Ei-binääriset ihmiset -ilmaisu huomioi varmasti kaikki, jotka ovat jotain muuta kuin yksiselitteisesti nainen tai mies. Ei-binäärisiä identiteettejä on muitakin kuin muunsukupuolinen. Esimerkkejä ovat sukupuoleton ja gender fluid, joka tarkoittaa yksinkertaistetusti vaihtelevaa sukupuoli-identiteettiä.
Minun polullani ensimmäinen sana oli sukupuoleton. Tällä hakusanalla etsin tietoa, koska
- En yhtään ymmärtänyt, miltä tuntuu olla jotain sukupuolta ja mistä voi tietää sukupuolensa.
- Pelkäsin ja häpesin, että olisin ainoa ihminen ilman sukupuolta.
Sukupuoleton-sana johdatti lukuisiin uusiin sanoihin, esikuviin ja tietoon. Kun lopulta hahmotin sukupuoleni ja sain sen nimettyä, olin niin onnellinen. Sanoilla voin myös kertoa näistä kokemuksistani kanssaihmisille.
Katso sanastoa ja tietoa ei-binäärisyydestä: suomeksi asiantuntijoiden kirjoittamasta tietosivusta sekä englanniksi Non-Binary Wiki:stä.
2 Esikuva toimii tiedon lähteenä, näkyväksi tekijänä ja roolimallina
Viima Lampinen on ensimmäisiä sukupuolettomia suomalaisessa julkisuudessa. Hän toimi Seta ry:n puheenjohtajana vuosina 2017-2018 ja oli ensimmäinen avoimesti sukupuolivähemmistöön kuuluva järjestön johdossa. Sateenkaari-ihmisten oikeuksia ajava Seta ry perustettiin 1974.
Minulle Viima on esikuva. Viiman haastattelu Ylen julkaisemana artikkelina oli ensimmäinen, jonka sisältö todella kosketti ja vastasi tarpeisiini.
Viima antoi uutta tietoa
- Hän teki näkyväksi sen, että ihan oikeasti kaikilla ihmisillä ei ole sukupuolta ja sekin on normaalia.
- Sukupuolettomuus ei siis olekaan loppuelämän suuri häpeän aihe.
Viiman kertomassa elämäntarinassaan ja matkassaan omaksi itseksi oli hyvin paljon tuttua. Minäkin olen elänyt lapsuuteni villinä ns. poikatyttönä, kadehtien poikien toiminnan mahdollisuuksia ja samoihin aikoihin 80-90-luvuilla. Myös minuun Yazka Love jätti lähtemättömän jäljen.
- Viiman tarina on luettavissa myös kirjasta Näkymätön sukupuoli - Ei-binäärisiä ihmisiä. Kirjasta lisää seuraavassa pienemmässä otsikossa.
Yazka Love on monille 90-luvulla eläneille tuon ajan ensimmäinen tai ainoa julkisesti transihminen. Hän juonsi Amatsonia-keskusteluohjelmaa Mariannen ja Unnan kanssa MTV3-kanavalla, vuosina 1995-1996.
3 Tieto suomenkielellä löytyy netin lisäksi tietokirjoista ja näyttelyistä
- Näkymätön sukupuoli - Ei-binäärisiä ihmisiä
- Sukupuolena ihminen
Näkymätönsukupuoli - Ei-binäärisiä ihmisiä on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja muunsukupuolisuudesta. Se julkaistiin 2018 (Korjattu 7.12.2023, aiemmin luki "syksyllä 2017".).
Kirjassa esitetään tietoa myös sarjakuvina. Ei-binääristen ihmisten tarinoiden valikoima on runsas: kirjaa varten haastateltiin 15 ihmistä. Valokuvat on esitelty myös saman nimisessä näyttelyssä, Helsingissä keväällä 2018.
- "Kirjoittajat: Veera Järvenpää & Kaisu Tervonen
- Valokuvat: Jenni Holm
- Sarjakuvat: Pii Anttonen, Kimmo Lust & Apila Pepita Miettinen"
Minulle sisällön lukeminen herätti tunteita ja oivalluksen. Olin hämmentynyt, hämmästynyt, helpottunut ja iloinen. Kaltaisiani onkin muitakin.
En ole ainoa
- Kenen sukupuoleen, sukupuoliin ja sukupuolettomuuteen liittyvät kokemukset ovat erittäin moninaisia sekä poikkeavat binäärisestä eli kaksijakoisesta oletusnormista.
- Kenelle syntyessä saatu keho on itselle ok eikä ongelma. Minä en tarvitse sukupuolen korjaushoitoja.
- Kuka on havahtunut tietoisesti pohtimaan sukupuoli-identiteettiään vasta myöhemmällä aikuisiällä.
Sukupuolena ihminen "on ensimmäinen nuorille suunnattu suomenkielinen teos sukupuolen moninaisuudesta ja transsukupuolisuudesta". Se toki soveltuu kaikille aihepiiristä kiinnostuneille. Kirja julkaistiin syksyllä 2018. Se on palkittu Ihan totta! -tietokirjakilpailussa voittajana nuorten sarjassa.
- Tekijöinä: Maiju Ristkari, Nina Suni ja valokuvaaja Vesa Tyni
- "kirja on tarkoitettu avuksi ja tueksi niille, jotka pohtivat omaa sukupuoltaan. Se avartaa ymmärrystä siitä, kuinka moninaisia tapoja on olla ihan tavallinen ihminen. Sukupuolena ihminen pohjautuu Maiju Ristkarin, Nina Sunin ja valokuvaaja Vesa Tynin samannimiseen dokumenttiprojektiin, joka käynnistyi vuonna 2015 ja jatkuu edelleen. Projektiin liittyvä valokuvanäyttely on kiertänyt Suomea syksystä 2016 alkaen."
Toim. Huom. Projekti on päättynyt 2019 tai ainakin on tauolla toistaiseksi, projektin FB-julkaisun mukaan.
Projektin nettisivuilta voi lukea 14 transihmisen yksilöllisestä polusta. Mukana on sukupuoleton Anne, josta kerroin tämän julkaisun alussa.
Minulle tämä oli toinen löytö, joka tuntui tutulta. Samaistumisesta kerrottuihin kokemuksiin syntyi toivo: pieni, varovainen ja epävarma. Mutta toivon kipinä kuitenkin. Ehkäpä minä sittenkin tulen löytämään sukupuoleni.
Kun tunnet sateenkaarihistoriaa, voit katsoa omaa elämänpolkuasi ja identiteetin muotoutumista laajemmassa kuvassa. Tämä helpottaa ymmärtämistä ja hyväksymistä.
Kun tunnet sateenkaarihistoriaa, voit katsoa omaa elämänpolkuasi ja identiteetin muotoutumista laajemmassa kuvassa. Tämä helpottaa ymmärtämistä ja hyväksymistä.
Kuuntele ja lue lisää sukupuolivähemmistöjen historiasta Suomessa
Suositellut tiedonlähteet on siirretty 27.11.2023 uuteen julkaisuun, johon pyritään päivittämällä kokoamaan yhteen suosituksia.
- Katso, kuuntele ja lue: "Ei-binääristä sateenkaarihistoriaa koettuna ja tutkittuna" , julkaistu 29.11.2023.
VINKIT: 2 Marginaalista keskiöön
Sinäkin voit tehdä näkyväksi sateenkaarihistoriaa omassa yhteisössäsi!
- Naapurustossa, alueellisissa asukastapahtumissa, harrastusporukoissa, työ/opiskelu-paikalla, ystäville tai muille läheisille
- Pidä esitys, tee biisi, piirrä, maalaa, ota valokuvia, kirjoita, tee video tai podcast.
- ! Monet järjestöt julkaisevat mielellään vierailijakirjoituksia.
Alla on yksi esimerkki omasta kokemuksestani.
Pääsin puhumaan niin, että sain opiskelijoiden sähköpostilistalta tiedon karnevaalista ja kaikille avoimen pyynnön ehdottaa ohjelmaa. Mietin pari ideaa, joita ehdotin. Vastauksena sain, että kiinnostaa kyllä ja voit itse valita kumpi aihe.
🏳️🌈 Terveisiä Helsingin yliopistosta, Sosiaalitieteen karnevaalista 15.11.2022.
Pidin esityksen ja keskustelimme yhdessä. Aiheena oli: "Ei-binäärinen sateenkaarihistoria Suomessa - Mitkä ovat tärkeitä tekijöitä sukupuolen pohtimisessa ja identiteetin hyväksymisessä?". Esitykseni oli lyhennetty versio tämän julkaisun aihiosta.
Sain kiitosta tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta, tarinani kertomisesta sekä rohkeudesta tulla puhumaan opiskelijana. Karnevaali oli koko laitoksen yhteinen. Paikalla oli opettajia, tutkijoita ja meitä opiskelijoita. Oli mielenkiintoista kuulla, mitä tutkimushankkeita on käynnissä ja ketkä niitä koordinoivat.
Lisätty 3.12.2023
KUVA: TransHelsinki -videon kuvakaappaus |
- KUVA: TransHelsinki -videon kuvakaappaus. Linkki videoon alla.
Karnevaalin jälkeen, samalla viikolla, puhuin aiheesta myös TransHelsinki -viikon Yhteisöseminaarissa. Tästä kerrottiin Facebookissa. Yhteisöseminaarin 2022 YouTube- tallenteen linkki on alla.
TransHelsinki 2023, FB-postaus 24.11.2023
"Tällaista oli Yhteisöseminaarissa viime vuonna 2022.
👇
YouTubessa TransHelsinki Yhteisöseminaari 2022
Tallenteella esitykseni ei-binäärisestä sateenkaarihistoriasta matkalla minuksi löytyy kohdasta noin 11.30 - 28.30."
Editoitu
Sisältöä päivitetty 27.11., 29.11. ja 3.12.2023. Lisätty tekstiä ja kuva.
Ulkoasu muokattu uuden teeman mukaiseksi ja ensimmäinen kuva vaihdettu oikean kokoiseksi.
Kommentit
Lähetä kommentti
KOMMENTTIEN OHJEISTUS
☆ Voit käydä keskustelua julkaisun aiheesta.
☆ Esittää mieleen nousseita kysymyksiä.
☆ Antaa rakentavaa palautetta kirjoittajalle.
☆ Esittää toiveita ja juttuideoita.
☆ Kommentoida voit:
1. kirjautuneena google-tilillesi
2. anonyymisti
3. nimellä/URL-osoite
☆ Kommentit näkyvät julkaisuissa, kun blogin ylläpitäjä on hyväksynyt ne.
☆ Blogin kirjoittaja osallistuu keskusteluun mahdollisuuksiensa mukaan.