Siirry pääsisältöön

Naistenpäivää voidaan juhlia myös moninaisuutta arvostaen

Yhteistyössä KUVA:

Heidi Lunabba & Other Comics

Muistathan sukupuolten moninaisuuden? Kunnioitathan jokaisen: identiteettiä, itsemäärittelyitä ja oikeutta yksityisyyteen?

Hyvää Naistenpäivää naisille ja feminiineille!

Sukupuolten tasa-arvossa saavutettuja edistysaskeleita tuleekin juhlia! Naiseus on monille ilon aihe. Avoimuus omasta todellisesta identiteetistä voi olla voimaannuttava kokemus.

"Kulttuurissamme miehen pukeutumista naisellisesti on pidetty naurunalaisena asiana."

"Vuonna 2018 rohkaistuin särkemään kaapin työelämässä, mitä päätöstä en joutunut katumaan: Koko työyhteisö otti asian ihanasti ja siitä eteenpäin koin olevani aiempaa vahvemmin työyhteisön jäsen – salailu oli aiheuttanut selvän ulkopuolisuuden tunteen."

"Nyt teen töitä sen eteen, että avoimesti omana itsenä oleminen olisi muillakin yhtä ihana kokemus."

- Anukatariina, "Naismaisuuden häpeästä naisellisuudeniloon - VIERASKYNÄSTÄ"

Jätetään kuitenkin pois henkilökohtaiset toivotukset, esimerkiksi työpaikalla. Sen sijaan toivotetaan hyvää Naistenpäivää yleisesti. Kerrotaan, että kukat, suklaat, kortit tai muut muistamiset voi halutessaan hakea vaikkapa kahvihuoneen tai ruokalan pöydältä.

Joillekin Naistenpäivä on vuoden kamalin päivä

Mies ojentaa ruusun toiselle henkilölle. Puhekuplien tekstit ovat tekstimuodossa kuvan jälkeen.

KUVA: Lunabba, Other Comics, Hippu

  • Katso lisää tekstin lopusta!

Kuvan tekstit

- Hyvää naistenpäivää!

  • Eh… kiitos…
  • Kansainvälinen ei-binääristen ihmisten päivä on 14.7., silloin minäkin ottaisin mielelläni ruusun…
  • Tuntuu siltä kuin muunsukupuolisena katson vierestä, kun muut juhlivat sukupuolten tasa-arvoa ja vaativat korjaamaan epäkohtia.
  • Eikö yhdenvertaisuus koskekaan minua siitä syystä, että olen ei-binäärinen?

Me ei-binääriset ihmiset tulemme väärin sukupuolitetuiksi ja koemme valtavaa ulkopuolisuutta. Päivä muistuttaa kipeästi siitä, että meidän päivää 14.7. ei vietetä yhtä yleisesti, ei yhtä juhlavasti.

  • Olen useana vuonna keskustellut muunsukupuolisten kanssa. Naistenpäivä aiheuttaa ikäviä tilanteita, ahdistusta, surua ja voimattomuutta. Tästä syystä haluan tehdä näkyviksi nämä kokemukset.

Kuvasta – Other-sarjis Heidin ja Hipun yhteistyönä

Julkaisun kuva on yksi ruutu sarjakuvasta, jonka Heidi ja Hippu toteuttivat yhteistyönä. Hipun sarjis on yksi monista Other-sarjakuvista. Näyttely ensiesitettiin Helsinki Pridessa 2020. Osallistujia tähän normikriittiseen ja yhteisölliseen projektiin etsittiin julkisilla tapahtumakutsuilla.

Syrjintä ja osallisuus digimaailmassa nousevat esiin kansainvälisenä teemana

Naistenpäivän kansainvälinen teema 8.3.2023 on: "DigitALL: Innovation and technology for gender equality".

"In the digital space many women and girls, including those who are lesbian, bisexual, transgender or intersex, are up against gender-based violence, misogynistic attacks, and digital exclusion."

"We must protect the rights of women and girls in all their diversity in digital spaces and to collectively counter the anti-rights and anti-gender narratives used by groups to misinform societies and undermine the advancement of women’s rights and gender equality."

Alla vapaa ja lyhennetty suomennos.

  • Sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, misogyynisiä hyökkäyksiä ja digitaalista ulossulkemista vastustavat digimaailmassa monet naiset ja tytöt; sisältäen lesboja, biseksuaaleja, transsukupuolisia ja intersukupuolisia.
  • Naiset ja tytöt kaikessa moninaisuudessaan tarvitsevat oikeuksiensa suojaamista. On haastettava anti-rights ja anti-gender -narratiiveja. On taisteltava vastaan: misinformaatiota sekä naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon heikentämisiä.

- YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk

VINKIT: 1 Polkuja tietoon

Tähän julkaisuun löysin tietoa kolmanteen väliotsikkoon googlettamalla. Käytin englanninkielisiä hakusanoja "un women's day 2023 and trans people".

YK:n eri toimielimet ja toimijat julkaisevat kattavasti tietoa sateenkaari-ihmisten oikeuksista.

  • Tiedon äärelle pääsee helposti hakusanoilla: "un sogi"

Lyhenne sogi tulee sanoista "sexual orientation and gender identity".

Editoitu 7.4.2023

Kuvan kokoa muutettu.

Kommentit

  1. Blogin kirjoittajalta
    ❔Minkälaisia kokemuksia sinulla on Naistenpäivän juhlimisesta?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

KOMMENTTIEN OHJEISTUS

☆ Voit käydä keskustelua julkaisun aiheesta.
☆ Esittää mieleen nousseita kysymyksiä.
☆ Antaa rakentavaa palautetta kirjoittajalle.
☆ Esittää toiveita ja juttuideoita.

☆ Kommentoida voit:
1. kirjautuneena google-tilillesi
2. anonyymisti
3. nimellä/URL-osoite

☆ Kommentit näkyvät julkaisuissa, kun blogin ylläpitäjä on hyväksynyt ne.

☆ Blogin kirjoittaja osallistuu keskusteluun mahdollisuuksiensa mukaan.

Suosituimmat julkaisut

Taistelua olemassaolosta ja yhteiskunnan jäsenyydestä

BLOGI JA KIRJOITTAJA.  Ensimmäinen julkaisu blogissa. Sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärinen ja sukupuolinormit. Olet ihmisten ympäröimänä, etkä tule nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenäsi. Sinusta tuntuu: En ole mitään enkä kuulu mihinkään. Minkälaista on elää ei-binäärisenä ihmisenä? Kun yhteiskunnassa vaikuttaa vahvasti sukupuolinormatiivisuus: binäärisyys eli kaksijakoisuus ja cis-normi. KUVASSA TEKSTI: "Respect my existence or expect my resistance" // VAPAASTI SUOMENNETTUNA "kunnioita olemassaoloani tai varaudu vastarintaani". TEKSTI / KANTAAOTTAVA TARRA KATUPYLVÄÄSSÄ Elän enemmän ja vähemmän avoimesti omana itsenäni, ei-binäärisenä ihmisenä ja tarkemmin muunsukupuolisena. Kokemukseni ovat ristiriitaisia. Ensin olet äärimmäisen onnellinen, kun vihdoin löysit itsesi. Sait vastauksen, kuka olet sukupuoli-identiteetiltäsi. Mutta sitten sinulle sanotaan, ettei sinua edes ole olemassa. Yllättäen pitäisikin jaksaa taistella. Minun täytyisi todistella oikeutusta ol...

Olen myöhäisherännyt muunsukupuolinen – Tietoa niukasti ja sukupuolinormit kaksijakoiset

MATKALLA MINUKSI, Julkaisu: 3. Ensimmäinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2021/07/sina-pieni-urhea-ihminen-omakuvan.html Toinen julkaisu: https://muunsukupuolinenhippu.blogspot.com/2022/04/nain-minusta-tuli-hippu-itse-valittu.html   KUVA: Hipun kuva-arkisto Tuntui valtavan helpottuneelta löytää muunsukupuolisuus. Siihen ”lokeroon” sopivat varmasti kaikki kokemukseni. Ristiriitaisuudet ovat ymmärrettäviä. Voin samaistua muunsukupuolisten kokemuksiin sekä elämäntarinoihin identiteetin löytämisestä. Minullakin on siis sukupuoli! Sen löytäminen vain oli pitkä ja mutkikas matka.   Minun oli vaikea ymmärtää ja hahmottaa sukupuoli-identiteettiäni johtuen kahdesta syystä. Ensinnäkin olen kasvanut ja elänyt kaksijakoisessa maailmassa, jossa on ainoastaan naisia ja miehiä. Siksi pohdin sitäkin, olenko minä sittenkin mies. Toinen on se, että sukupuoliin liittyvät kokemukseni ovat niin moniulotteisia. Useinhan sukupuoli-identiteetti esitetään koostuva...

Miksi translain vastustaminen eduskunnassa tekee surulliseksi?

Toisaalla translain uudistuksia juhlittaisiin yhdessä edistysaskeleina. Meillä esitettyjä muutoksia vastustettiin eduskunnassa niin ala-arvoisesti, että pääministeri pyysi anteeksi transihmisiltä. Miten voi "yhteiskunta" julkisesti puhua noin, omista kansalaisistaan? Häpäisevillä ja epäinhimillistävillä puheilla: estetään transihmisten mahdollisuuksia iloita edistyksestä ja kokea yhteiskunnallista osallisuutta. Lue tästä, miksi vastustaminen surettaa. Osallistu keskusteluun, ohjeet lopussa, VINKIT: 2 Marginaalista keskiöön. KUVA: Hipun FB-postaus 24.1. teksti. Voidaanko iloita, osallistua ja luottaa yhteiskuntaan? Rohjetaanko edelleen olla ylpeästi kokonainen minä? Jos vihdoin voisi olla inhimillisin ehdoin virallisesti oikeaa sukupuolta, on surullista jos: transihmiset eivät uskalla näyttää tyytyväisyyttään transprosessiin lähtemiseen on kehittynyt uusia sosiaalisia kynnyksiä Translain uudistaminen on merkityksellistä myös yhteiskunnallisesti. On erittäin surullista, että i...